Dulciurile, vedetele Ramazan Bayram-ului: baclavalele, sarailiile, cornulețele sau kataiful nu vor lipsi de pe mesele musulmanilor
Baclavale, sarailii, cornulețe, kataif, cu nucă, fistic sau ciocolată. Toate acestea sunt vedetele sărbătorilor musulmane. Și cum de pe masa de Ramazan Bayram nu puteau să lipsească aceste bunătăți, cofetăriile și localurile turcești s-au pregătit să-i aștepte pe cei care nu au avut timp să le gătească.
După o lună de post, când, în timpul zilei, s-au abținut de la mâncare și băutură, pentru credincioșii musulmani au început mesele de sărbătoare. În toate cele trei zile, atât cât ţine Ramazan Bayram-ul, mesele vor fi îmbelşugate. Nu lipsesc mâncărurile tradiţionale, dar mai ales dulciurile. Este și un prilej prin care gospodinele din comunitatea musulmană să-și arate măiestria în arta preparării deserturilor.
Cine nu a vrut să petreacă prea mult timp în bucătărie, își poate lua desertul direct din cofetării. Aici pot găsi baclavale, sarailii, dar și alte preparate delicioase și însiropate.
Chiar dacă unele localuri cu specific turcesc și-au închis joi porțile, altele i-au așteptat pe pofticioși cu bunătăți de servit în restaurant sau de trimis prin firmele de food delivery.
„Pe clienții noștri îi întâmpinăm astăzi în ziua de Bayram cu prăjitura Revani, cu cremă de vanilie, prăjitura Trilece, în blat de lapte cu cremă de caramel. Baclavalele specifice, cu lapte, cu nucă, cu ciocolată, cu fistic. Și prăjitura negresă și avem Minunile care se vând cel mai bine în ziua de Bayram”, a declarat Mariana Elena Butuc, casier restaurant.
Mâncărurile tradiționale ale musulmanilor au dat sărbătorii și o denumire laică: Sheker Bayram, adică „Bayramul dulce”, care reunește toate familiile musulmanilor. La cofetării, prețul unui kilogram de baclavale pornește de la 65 de lei și poate ajunge la 125, în funcție de sortimentul ales.