dobroge.tv

Live

Ramazan Bayramul, sărbătorit de astăzi, timp de trei zile, de peste 100.000 de musulmani români: peste jumătate fac parte din comunitatea din Dobrogea

13 mai 2021
Publicitate

Smerenie, rugăciune și credință. Începând de astăzi, Ramazan Bayramul este sărbătorit de peste 100.000 de musulmani din România, aproximativ jumătate dintre aceștia aflându-se în Dobrogea. Enoriașii au participat la slujba care a început la 6 dimineața la geamiile din oraș și din alte zone ale țării, unde bărbații s-au rugat pentru sănătate și pace sufletească.

Moscheea Hunchiar din centrul istoric este inima religioasă a musulmanilor din Constanța, unde se adună la fiecare sărbătoare importantă. Anul acesta, slujba de Ramazan Bayram s-a putut ține în interiorul lăcașelor de cult, iar enoriașii au venit în număr mare, neuitând însă să respecte regulile impuse de pandemie. Îngenunchiați cu fața către Mecca, musulmanii s-au rugat pentru sănătate, pace si fericire.

Semnifică împlinirea celor 30 de zile de smerenie, de post și rugăciune a tuturor musulmanilor din întreaga lume. Începând cu dimineața zilei de astăzi, se sărbătorește Ramazan Bayramul”, spune un musulman.

Această sărbătoare marchează sfârșitul lunii Ramazan în care credincioșii au postit, și-au dedicate o mare parte rugăciunii, după care s-au împlinit sufletește prin recitarea Coranului și prin căință”, a declarat Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România.

Cele trei zile de Bayram sunt pentru a petrece timpul cu familia. Credincioșii musulmani obișnuiesc să-și viziteze rudele și prietenii, bucurându-se de cei dragi și cinstind memoria celor care nu mai sunt printre ei.

Am venit să mă rog, deoarece este o sărbătoare foarte importantă pentru musulmani. După vom merge la cimitir pentru cei trecuți în neființă, iar după ne vom distra așa cum se cuvine pentru Ramazan Bayramu-ul nostru”, spune un musulman.

În primul rând, de dimineață se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice, după care copiii se duc la părinți și îi vizitează”, spune un musulman.

Suntem foarte fericiți, după o perioadă de post, că putem să trăim această zi de sărbătoare”, a declarat Emre Yurdakul, consulul general al Turciei la Constanța.

Sărbătoresc Ramazan Bayram peste 100.000 de musulmani din România. Cea mai mare comunitate, aproximativ 50 de mii de turci, tătari și arabi, se află în Dobrogea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233