dobroge.tv

Live

Tarabele producătorilor locali, marcate cu buline roșii, în piețele constănțene: autoritățile speră ca astfel să stimuleze agricultorii

12 mai 2021
Publicitate

Tarabele producătorilor locali sunt semnalizate în piețe, cu ajutorul unor buline roșii. Clienții spun că ideea este foarte bună, deoarece așa sunt siguri de locul din care provine marfa. Autoritățile speră ca astfel să stimuleze agricultorii, deoarece în prezent foarte puțini vin să vândă marfa în piețe. În Constanța, din aproximativ 400 de tarabe, doar 70 sunt închiriate de producători.

Lenuța Moise este un producător local din localitatea constănțeană 23 August. Aproape tot anul lucrează în seră pentru a avea legume cât mai bune și proaspete. Apoi vine cu marfa în piața Tomis III din municipiul Constanța. Femeia spune că produsele ei sunt crescute în cele mai sigure condiții.

Avem pachețele și pachețele de clienți, care nu merg în supermarket-uri și vin în piață și iau de la cutărică, că e de aproape”, spune Lenuța Moise, producător local.

Cei care vor să susțină comerțul local vor ști că marfa provine direct de la producător după bulina roșie de pe tarabă.

Locul unde vând producătorii locali și aici subliniez, producătorii locali, ca să înțeleagă toată lumea și nu comercianții. Asta reprezintă bulinele roșii”, a declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

În piețele constănțene sunt puțini producători locali, se plâng autoritățile. Acestea speră că oamenii vor fi mai dornici să vină cu propriile produse în piețele din oraș.

Nu avem foarte mulți producători locali. Sunt în jur de 70. Până în 70, din totalul de în jur de 400 de tarabe pe care le gestionează serviciul de piețe, târguri și oboare”, a mai declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

Clienții sunt încântați că marfa producătorilor locali este marcată prin buline. Spun că unul dintre motivele pentru care iau legume și fructe din piețe este chiar încrederea pe care o au în produsele autohtone. Prețurile cu care se vinde marfa, atât la producători, cât și la comercianți sunt cam la fel, dar constănțenii spun că preferă să știe că merg la sigur, atunci când aleg să cumpere de la agricultori.

Trebuie încurajați producătorii agricoli pentru că asta e treaba cea mai cinstită. Să fie prețuită munca lor”, spune un constănțean.

Sunt de la țară, crescută cu produse țărănești. Sunt de acord”, spune o constănțeancă.

Comercianții spun însă că mai importantă este calitatea produselor și nu locul din care provin acestea.

Roșiile sunt românești, sunt aduse de la Giurgiu, soi bun, primul soi care iese”, spune o comerciantă.

Mai mult, criteriile după care oamenii cumpără ar fi altele, spun comercianții.

Cred că cel mai mult îi interesează prețul și calitatea mărfii”, spune o comerciantă.

Legea pieţelor agricole spune că cel puţin 40% din spaţiul pieţelor trebuie să fie rezervat micilor producători locali. În caz contrar, primăriile pot fi sancţionate cu amenzi de până la 37.500 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233