Cazarea la particulari, la mare căutare în stațiunea Mamaia: apartamentele par mai intime și mai sigure în vreme de pandemie, spun turiștii
Mai intime, mai practice și mai sigure în vreme de pandemie. Așa caracterizează mulți dintre turiști apartamentele care se închiriază pe litoral, în timpul sezonului estival. Dovadă stă cererea tot mai mare pentru aceste unități de cazare, care sunt disponibile pentru toate buzunarele. Totuși, cazarea la hotel are anumite beneficii, spun reprezentanții unităților de cazare.
O priveliște de neuitat, o atmosferă de vacanță și un confort cât mai apropiat de cel din propria locuință sunt principalele criterii după care turiștii aleg apartamentele în regim hotelier din Mamaia. De multe ori mai ieftine decât o cameră la hotel, acestea sunt din ce în ce mai solicitate, de la an la an, chiar dacă oferta este și ea într-o continua creștere.
„Avem anumite rezervări, nu foarte multe pentru zona de vară”, a declarat Steriu Dincă, manager complex apartamente.
Blocurile răsar ca ciupercile după ploaie, mai ales în nordul stațiunii Mamaia, și o dată cu ele și apartamentele pe care proprietarii le închiriază în regim hotelier. Acest lucru a dus la o scădere a prețurilor, astfel încât fiecare proprietar caută să își adapteze oferta pentru a face față concurenței.
„Am preferat să dau 1.000 de lei să stau o săptămână la un apartament în Mamaia, decât să dau aceeași bani pentru un spațiu mai mic, într-un hotel”, spune un turist.
„Tarifele diferă în funcție de tipul de apartament deoarece avem garsoniere, apartamente cu două camere, apartamente cu trei camere. Prețul în extrasezon este mai mic. Începând de la 200 de lei pe noapte pentru o garsonieră, până la 300 de lei pe noapte pentru un apartament. În full sezon, prețurile ajung până la 600 de lei pe noapte pentru un apartament”, a declarat Ștefan Bara, proprietar apartament.
Un alt motiv care a dus la scăderea prețurilor a fost incertitudinea care a planat în jurul evoluției pandemiei de coronavirus și a măsurilor impuse de autorități în acest sens. Tocmai din acest motiv, turiștii au fost mai sceptici atunci când a fost vorba programarea vacanțelor.
„Oamenii rezervă mai mult. Cred că s-au săturat și de stat în casă. Vor să petreacă vacanțe. Să-și gătească în intimitatea lor. Își cumpără de la hypermarket, își gătesc în apartamente, evită locurile aglomerate”, a mai declarat Ștefan Bara, proprietar apartament.
Unele ansambluri rezidențiale pun la dispoziția turiștilor și zone de recreere. Spre exemplu, unele au foișoare prevăzute cu locuri de joacă și grătare amenajate, pentru cei care vin cu copiii în vacanță.
Chiar dacă închirierea unui apartament este un fenomen într-o continuă creștere, cazarea la hotel rămâne în topul preferințelor turiștilor, și asta în ciuda faptului că de multe ori prețurile sunt mult mai mari. De exemplu, la un hotel de 4 stele, în extrasezon, tarifele pornesc de la 70 de euro. Reprezentanții unităților de cazare clasificate spun însă că nu se tem de concurență.
„În full sezon nu creă că ar fi o problemă pentru că nu sunt atâtea spații de cazare cât ar fi nevoie. Dar, normal, asta e. Nu avem ce să facem. Nu oferă servicii de mic dejun, în primul rând, servicii de curățenie, de schimbat lenjerii, prosoape și fel și fel de alte facilități.”, a declarat George Gigică, reprezentant hotel.
Mai mult, un hotel este verificat periodic și primește anumite avize, o recunosc chiar și cei care dețin apartamente.
„Spre zone aceasta de apartamente au o intimitate mai sporită față de zona de hotel însă, nu trebuie să uităm de faptul că la hoteluri primim un serviciu de calitate, care este clasificat de către Minister, de către autoritățile competente”, a declarat Steriu Dincă, manager complex apartamente.
Anul trecut, pe litoral au fost peste 750.000 de turiști. Cea mai căutată a fost stațiunea Mamaia, iar unul dintre motive a fost tocmai gama variată de facilități de cazare pe care le oferă.