Organizația non-guvernamentală „Mare Nostrum”, întâlnire cu câțiva operatori de plajă pentru a găsi soluții pentru diminuarea cantității de deșeuri
De patru ori mai multe deșeuri în toamnă față de primăvară! Este situația în fiecare an de pe litoralul românesc. Turiștii, dar și operatorii, care nu s-ar ocupa așa cum trebuie de plaje, ar fi printre responsabili atunci când vine vorba de felul în care arată plajele. Și, implicit, de creșterea cantității de gunoaie. În speranța că situația se va schimba, organizația non-guvernamentală „Mare Nostrum” a avut azi o întâlnire cu câțiva operatori de plajă pentru a găsi soluții pentru diminuarea cantității de deșeuri.
Gheorghe Stoleru îşi face în fiecare zi plimbarea de dimineață, pe plajă, indiferent că este sezon sau nu. Știe foarte bine cum arată plajele în fiecare toamnă, după plecarea turiștilor.
„Ce poți să spui de gunoaie. Că mai avem mult până ajungem unde trebuie. Aș putea să spun că sunt mai puțini ăia care aruncă unde trebuie decât ceilalți”, spune Gheorghe Stoleru.
Este realitatea tristă pe care o constată și activiștii de mediu. Fac periodic monitorizări pe plajele de pe litoral, iar concluziile sunt de cele mai multe ori triste.
„Situația nu este deloc îmbucurătoare deoarece cantitatea de deșeuri crește de la un sezon la celălalt. Practic suntem într-un trend ascendent și de fiecare dată, după un sezon estival, avem mai multe deșeuri decât în primăvară”, a declarat Mihaela Maria Cândea, director executiv ONG „Mare Nostrum”.
Felul în care arată plajele este strâns legat de numărul turiștilor care ajung pe litoral, dar și de alți factori, spun specialiștii.
„În acest moment avem, din păcate, destule deșeuri pe plaje, deșeuri aduse de furtunile din timpul iernii, practic din extra-sezon. Marea a fost cumva mai supărată pe noi anul acesta și ne-a adus înapoi pe mal, multe dintre deșeurile pe care noi le-am aruncat și de care am crezut că am scăpat”, a mai declarat Mihaela Maria Cândea, director executiv ONG „Mare Nostrum”.
Indiferent de ce se întâmplă în timpul verii, administratorii trebuie să se asigure că la finalul sezonului estival predau plajele cât mai curate.
„Operatorii de plajă, conform legislației în vigoare și obligațiilor pe care le au contractual, au obligația de a monta coșurile de gunoi și în afara de acest aspect, în fiecare zi trebuie să întrețină suprafața de plajă, să o curețe de deșeurile pe care le lasă turiștii”, a declarat Titel Gagiu, director Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța.
Ceea ce și susțin că fac. Ba mai mult, operatorii spun că îi îndeamnă și pe turiști să mențină plajele curate.
„O facem într-un mod politicos și încercăm să-i anunțăm că avem coșuri de gunoi, în primul rând, peste tot. Avem un panou care îi informează de anii care trebuie să treacă ca să fie eliminate anumite produse aruncate în pământ. Avem câteva acțiuni de a oferi scrumiere portabile pentru țigări, care câteodată chiar ajung în nisip și ele, dar e o încercare”, a declarat Ioan Picu, manager plajă.
În ciuda eforturilor unora dintre operatorii economici de a amplasa scrumiere sau coșuri de gunoi pe plajă, unele dintre cele mai răspândite deșeuri sunt mucurile de țigară. Perioada acestora de descompunere este între unul și cinci ani.
Conform Organizației non-guvernamentale „Mare Nostrum”, cele mai murdare plaje sunt şi cele mai aglomerate: Constanţa, Mamaia, Năvodari, dar şi Eforie.