Milioane de larve de șalău în lacul Siutghiol: peștele a fost lansat la apă de pescarii sportivi din Constanța
Lacul Siutghiol este mai bogat de luna aceasta cu două milioane de larve de șalău. Peștele a fost lansat la apă de pescarii sportivi din Constanța. În ultimii ani speciile sunt tot mai rare, iar populația este tot mai săracă. Amatorii de pescuit spun că doar câteva exemplare de caras, guvide, babușcă și crap mai prind în undițe.
Lacul Siutghiol este un punct de atracție important de pe litoralul românesc. Anual turiștii români și străini găsesc aici momente de liniște. Tot aici se strâng și pescarii amatori pe care îi zărim pe mal, din loc în loc. Răzvan are 43 de ani și este din Brașov. Serviciul a făcut ca orașul de la malul mării să îi fie casă în ultimii ani. Este pasionat de pescuit încă de la 12 ani și vine destul de rar aici, dar atunci când o face prinde doar câteva specii.
„Caras, babușcă și crap uneori”, spune Răzvan.
La fel sunt și pescarii veterani. Ca să își ocupe timpul, vin pe baltă și lansează undița de la răsărit și până la apus.
„Șalău n-am mai văzut în ghiolul ăsta de ani buni. Șalău, biban, n-am văzut. Plătică, iar nu mai e. A rămas carasul, ciortan și guvizi”, spune un pescar.
Acesta este și motivul pentru care reprezentanții Asociației de Pescuit Sportiv din Constanța au lansat în lacul Siutghiol două milioane de larve de șalău.
„Siutghiolul este pomenit ca un lac propice pentru dezvoltarea șalăului încă din 1905. Este un prim pas. Este un exemplu, pentru că trebuie să plecăm de undeva. Este păcat să avem o astfel de apă aici și să nu ne putem bucura de ea”, a declarat Ciprian Pîndachi, președinte Asociația de Pescuit Sportiv „Tomis”.
Dacă lucrurile vor decurge conform planului, în câțiva ani lacul ar putea avea zeci sau chiar sute de mii de pești.
„Am ales acest tip de pește din mai multe motive. În primul rând, este peștele care ne place cel mai mult să-l pescuim. Este un pescuit foarte activ, foarte tehnic și care atrage din ce în ce mai mulți adepți în lumea asta a noastră a pescarilor recreativi. În acest moment știm sigur că este caras, că este babușcă, guvide, 15 bibani mai sunt sigur pentru că eu cu mâna mea am eliberat 15 bibani în lacul acesta. Tot așa, ca putere a exemplului”, a mai declarat Ciprian Pîndachi, președinte Asociația de Pescuit Sportiv „Tomis”.
Incertitudinea în care se scaldă lacul din punct de vedere administrativ îi poate opri pe cei care doresc să intervină în popularea lui sau igienizarea luciului de apă.
„Este doar o decizie dar nu este finală. O decizie judecătorească, dar nu este finală. Și mai mult decât atât, nefiind finală, nici nu există niciun protocol prin care noi să preluăm de la fostele trei UAT-uri”, a declarat Gabriel Popescu, director Direcția Politici și Inspecții Maritime Constanța, ANPA.
Pe cele 1.900 hectare ale lacului se practică sporturi de apă precum schi nautic sau yachting. Mai mult, specialiștii spun că pe cuvă se află mormane de fiare ale aparatelor de luptă.
Se spune că pe fundul lacului Siutghiol zac mai multe hidroavioane nemțești, dar și bărci scufundate din cauza curenților. Trei dintre hidroavioane s-au scufundat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Lacul are o adâncime de șase metri și poate ajunge la 14 metri doar în dreptul insulei Ovidiu. În 2007, atunci când a fost organizată Formula 1 pe apă, organizatorii au spus că au curățat fundul lacului pentru a evita orice eveniment nefericit.