Paștele, între miel și tofu: echipa Dobrogea TV a mers într-un magazin pentru a vedea diferențele de preț între alimentele clasice și cele vegane
Friptură sau tofu? Drob de miel sau de ciuperci? Tradițional sau vegan, un lucru este sigur: românilor le place mâncarea și vor să se bucure de sărbători împreună cu familia. Și pentru că doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile pascale, constănțenii s-au grăbit la cumpărături. Fie că preferă varianta tradițională sau sunt adepții mâncărurilor vegane, oamenii vor scoate din buzunar aproximativ aceeași sumă de bani.
Echipa Dobrogea TV a fost la cumpărături și a umplut două coșuri. Unul cu mâncare tradițională, celălalt cu produse vegane. Costurile sunt foarte apropiate, chiar dacă din coșul vegan lipsește, desigur, carnea de miel - cel mai scump produs de pe lista de cumpărături pentru această sărbătoare.
Un coş minim pentru masa de Paşte, cu carne de miel, o sticlă de vin, salată boeuf, ouă, drob şi pască sau cozonac, costă undeva la 250 de lei.
Pentru alternativa vegană a mesei de Paște, cu tofu, câteva brânzeturi fără lapte, mai multe legume, o sticlă de vin și cozonacul, care de această dată este de post, coșul costă în jur de 220 de lei.
Cu tofu, sarmale de post, drob de ciuperci și multe verdețuri se poate alcătui ușor un meniu delicios și pentru cei care au ales să renunțe la produsele animale. Majoritatea constănțenilor, însă, rămân fanii mâncărurilor tradiționale. Cele mai gustoase, spun ei, fără de care nu concep mesele de sărbători.
Constănțeancă: Nu prea sunt adepta, nu.
Reporter: De ce?
Constănțeancă: Pentru că îmi place carnea. Și zic că mie mi-a făcut bine. Am ajuns la vârsta asta fără probleme, iar analizele au ieșit extraordinar de bine.
„Cea mai bună mâncare vegană este ceafa de porc”, spune un constanțean.
„Băiatul meu a mâncat vreo doi-trei ani mâncare vegană, așa că am tot gătit. Dar eu nu sunt adepta. Parcă nu ține de foame”, spune o constănțeancă.
Totuși, indiferent de originea produselor pe care le cumpără, oamenii vor face și în acest an rețete apetisante, menite să le bucure zilele de sărbătoare. Iar cu un pahar de vin, la alegere, casele constănțenilor se vor umple de voie bună și cu toții vor celebra Învierea Domnului.