Pensionarii constănțeni au apelat la Casa de Ajutor Reciproc pentru a fi siguri că au bani pentru sărbătorile ce urmează
La coadă, la Casa de Ajutor Reciproc - așa se pregătesc unii pensionari constănțeni pentru sărbătorile pascale. Pentru că Paștele bate la ușă, iar vârstnicii vor să fie pregătiți, aceștia apelează la fondul de împrumut. De multe ori pensia nu este suficientă, iar oamenii nu își doresc ca sărbătorile să îi prindă nepregătiți.
Domnul Gheorghe are 75 de ani. Pensia și așa mică abia îi acoperă cheltuielile de pe o lună pe alta. Acum, că se apropie sărbătorile, bărbatul are nevoie de bani în plus.
Reporter: Pentru perioada sărbătorilor?
Domnul Gheorghe: Da, pentru perioada sărbătorilor.
Iar cheltuieli apar la fiecare pas. Mereu se găsește ceva de reparat sau de înlocuit, spune domnul.
„Mai acoperim niște goluri. Nu pentru miel sau pentru altceva. În perioada asta m-a cam lăsat frigiderul”, mai spune domnul Gheorghe.
La Casa de Ajutor Reciproc pentru pensionari este coadă aproape zi de zi. Încă de dimineață, bătrânii care au nevoie de bani vin pentru a depune cereri. Lor li se alătură și cei care deja au luat împrumutul, iar acum restituie ratele.
„Plătesc rata, am luat pensia și trebuie să plătesc”, spune o constănțeancă.
Nici nu este de mirare că mulți depind de împrumuturi. Oamenii se plâng că de la zi la zi traiul este tot mai dificil. Alimentele scumpe și taxele din ce în ce mai mari îi lasă pe vârstnici cu buzunarele goale.
„Dacă a crescut ceva, benzină sau ceva, au crescut un pic, cu un leu, doi, fiecare zarzavat”, spune o constănțeancă.
Reporter: Cum vi se par?
Constănțean: Destul de piperate.
Și pandemia a contribuit la creșterea numărului de vârstnici care se împrumută, spun reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc din Constanța. Dacă în trecut se putea face o delimitare clară între perioadele cu sărbători și restul anului, în pandemie solicitările au fost mai numeroase. Așa se face că nu mai sunt cozi în fața instituției doar înainte de Crăciun sau Paște.
„Era valabil acum câțiva ani. Aglomerație este continuu. Pentru că problemele noastre, ale oamenilor, sunt mari, mai ales în aceste vremuri. Și sunt foarte mulți copii care nu mai au serviciu și se împrumută părinții pentru ei. Pentru că nu poți să trăiești fără bani. Și ei plătesc ratele, ei știu”, a declarat Georgeta Buliga, director C.A.R. Constanța.
Cei care vor să retragă bani de la CAR trebuie să se prezinte la sediul instituției cu actul de identitate, o cerere și o adeverință de venit.