Semnal de alarmă al unui medic de familie, din Constanţa. Un test de COVID făcut la un laborator era pozitiv, alte două teste arată că medicul nu era infectat: ''Probele nu sunt lucrate corect''
Caz revoltător la Constanţa. Un medic de familie s-a chinuit să demonstreze că nu este infectat cu virusul SARS-CoV-2 şi să se întoarcă la pacienţii săi, după ce un test efectuat la laboratorul de analize Synevo, i-a ieşit pozitiv, în timp ce alte două teste făcute ulterior sunt negative. Incredibil este faptul că unul dintre testele negative este efectuat chiar într-un laborator ce ţine tot de Synevo. Laboratorul nu-şi asumă vina şi spune că „rezultatele au fost eliberate în urma unei atente monitorizări” şi „au fost verificate şi validate de către medicul de laborator”. Medicul este hotărât să-şi caute dreptatea în instanţă.
Un test pozitiv, două negative
Medicul de familie constănţean K.R.D. trebuie să plece peste două săptămâni cu fetiţa sa la o intervenţie medicală în SUA. Pentru a-şi lua toate măsurile de siguranţă, a ales să facă un test ARN viral pentru diagnosticarea COVID-19. Deşi nu avea niciun simptom şi era convins că nu este infectat cu noul coronavirus, medicul nu a vrut să-şi asume riscuri şi a efectuat acest test la laboratorul de analize Synevo de pe strada Dezrobirii de lângă Academia Navală. Surpriza a venit atunci când rezultatul testului a ieşit pozitiv, astfel că medicul a mai făcut alte două teste la alte două laboratoare, dintre care unul aparţine tot de Synevo.
„Pe data de 15 aprilie 2021, mi-am afectuat un test ARN viral pentru COVID, la Synevo, care mi-a ieşit pozitiv. Datorită faptului că eu sunt vaccinată cu ambele doze Pfizer, am trecut şi prin boală în luna decembrie a anului trecut, nu mi-a venit să cred că aş putea fi pozitivă, fapt pentru care a doua zi am mers şi mi-am repetat testul la laborator la Iowemed, laborator care lucrează, de asemenea, cu Synevo, şi la Spitalul de Boli Infecţioase. În ambele părţi, rezultatele mi-au ieşit negative”, a spus medicul.
De aici, a urmat o întreagă „aventură”, în încercarea de a dovedi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa că medicul nu este infectat cu coronavirus, mai ales că figura ca fiind pozitiv şi în CoronaForms (n.r.: - platforma informatică de centralizare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2). Ieri, după numeroase apeluri și e-mailuri către laboratorul de analize și DSP, care a înţeles situaţia medicului şi a reuşit să-l ajute, a obţinut negația și astfel s-a reîntors la muncă. Medicul constănțean ne-a explicat prin ce a fost nevoit să treacă pentru a putea ieși din izolare.
„Am contactat DSP-ul care mi-a cerut un coeficient de trecere, coeficient al viremiei pentru prima probă care mi-a ieşit pozitivă, eu am înaintat un mail către cei de la Synevo, pe data de 17 aprilie, sâmbătă. Abia pe 19 aprilie, după foarte multe telefoane, am primit un răspuns în care mi-au spus că mă asigură că proba a fost lucrată cât se poate de corect, dar eu o să le scriu din nou un mail să-i întreb cât de corect a fost lucrată dacă a doua zi, tot în laboratorul lor, dar prin altă sursă, rezultatul mi-a
ieşit negativ, adică dacă tot la ei în laborator...., nu înţeleg, cum unul mi-a ieşit pozitiv şi unul negativ”, a mai declarat medicul de familie.
Medicul nu are încredere în rezultatul pozitiv eliberat de laboratorul de analize şi spune că-şi va căuta dreptatea în instanţă. Totodată, medicul spune că doreşte să tragă şi un semnal de alarmă.
„Am dubii în privinţa siguranţei testului făcut în acest laborator din moment ce am două teste negative la două laboratoare diferite, Spitalul de Boli Infecţioase are laboratorul propriu şi se lucrează acolo probele... Până nu am primit negaţia de la DSP Constanţa, în toată această perioadă, adică de vineri dimineaţă, am stat izolată în casă pentru că nu am avut voie să ies din casă fără acest aviz de la DSP”, a mai spus medicul.
Mai mult, medicul povesteşte că şi soţul ei şi-a făcut odată cu ea testul, la acelaşi laborator, iar rezultatul lui a fost negativ.
„Probele nu sunt lucrate corect, cred că cineva nu a stat să se gândească un pic sau să lucreze proba aia, cred că a fost tragere la sorţi, soţul a ieşit negativ, eu am ieşit pozitivă, putea să fie invers... Şi mi-am mai făcut şi două teste rapide înainte să merg la ei, care, de asemenea, mi-au ieşit negative, era pur şi simplu absurd să fiu pozitivă. Prima dată când am avut coronavirus, am avut simptome, era imposibil ca acum să nu am măcar o tuse, o stare febrilă, un nas înfundat, ceva, dar n-am nimic, sunt foarte bine”, a completat medicul.
Răspunsul celor de la Synevo pentru medicul de familie
„Vă mulţumim că aţi apelat la serviciile laboratorului nostru şi vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie. Am analizat cu atenţie observaţiile menţionate şi am verificat tranşabilitatea probei de la înregistrarea acesteia şi până la emiterea rezultatelor. Proba dumneavoastră a intrat în proces conform procedurilor de lucru, rezultatele fiind eliberate în urma unei atente monitorizări şi au fost transmise către sistemul informatic al laboratorului. Rezultatele finale ale analizelor au fost verificate şi validate de către medicul de laborator. Vrem să vă asigurăm că, în laboratorul nostru, calitatea analitică a rezultatelor este asigurată prin respectarea procedurilor interne: efectuarea controalelor aferente testului respectiv şi utilizarea de reactivi şi materiale de control păstrate în condiţii corespunzătoare conform specificaţiilor producătorului şi în termen de valabilitate. De asemenea, vă menţionăm că CT-ul testului efectuat în cadrul laboratorului nostru are o valoare de 30,85. Vă asigurăm de corectitudinea rezultatelor obţinute şi sperăm că aceste menţiuni au reuşit să clarifice nelămuririle dumneavoastră”.