dobroge.tv

Live

Creștere vizibilă a ratei șomajului, după un an de pandemie: peste 8.000 de persoane din județul Constanța au rămas fără serviciu

13 aprilie 2021
Publicitate

Aproape 2.000 de șomeri în plus sunt în Constanța față de luna martie a anului trecut. După un an de pandemie, rata șomajului înregistrează o creștere vizibilă. Tuturor le-a fost greu să traverseze această perioadă, însă unii constănțeni recunosc că au fost la limita supraviețuirii. Cel mai afectat domeniu de activitate rămâne industria ospitalității.

Doamna Anica traversează o perioadă dificilă din viața ei. Este singură, iar de la începutul anului a rămas fără locul de muncă. Până acum câteva luni a fost agent de pază la un magazin de îmbrăcăminte. Am surprins-o marți dimineață căutându-și un job.

Să-mi caut, să nu stau, că cine îți dă? Cine? Mai ales când ești singur, cum sunt eu. Cine să te întrețină, să te ajute?”, spune doamna Anica.

Spune că nu se ferește de muncă și că ar fi dispusă să îndeplinească orice sarcină. O perioadă a lucrat și în afara țării. Recunoaște că viața ei era diferită în străinătate, unde se descurca mai bine din punct de vedere financiar. Ar pleca iar, dar pandemia îi oferă o nesiguranță.

Eu mă pot descurca în orice. Și la spălat vase și la măturat pe stradă, până la urmă. Pentru că nu am mai putut să plec înapoi cum trebuie. Mult mai ușor decât acum. Acum trebuie să-ți faci testul, să faci vaccinuri”, mai spune doamna Anica.

Ca doamna Anica sunt mii de constănțeni care în momentul de față nu au un job. Nici oferta nu este generoasă, căci în județ sunt disponibile aproximativ 300 de locuri de muncă.

Față de anul trecut, a crescut numărul șomerilor din județul Constanța. Dacă în martie 2020, vorbeam despre 6.730 de șomeri, luna trecută au fost luați în evidență 8.170.

Aici vă facem referire numai la rata șomajului pentru cei care și-au încetat activitatea prin restructurarea postului sau la expirarea contractului individual de muncă. În calcul nu intră și șomajul tehnic. Aici nu putem face încă o estimare”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.

Cel mai afectat sector rămâne cel al ospitalității, care de-a lungul ultimului an a trecut prin pierderi uriașe și reduceri masive de personal.

Pe primul plan este HoReCa, vorbim aici în special de restaurante și baruri, de locuri de joacă, de jocuri de noroc și în planul al doilea vin cei din domeniul serviciilor, dar altfel de servicii decât cele hoteliere și de alimentație”, a mai declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.

Cele mai multe dintre persoanele care se află în șomaj încearcă să se îndrepte spre alte domenii care nu au fost afectate de restricții. Din martie anul trecut, oamenii fac cu greu față cheltuielilor și atunci vor să se reprofileze, chiar dacă nu toți au calificarea necesară. Aceasta din urmă se poate obține gratuit la cursurile organizate de Agenția Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233