Școala online, lipsa de socializare și statul în casă i-au afectat pe elevi: în unitățile de învățământ este un singur psiholog la sute de copii
46 de consilieri școlari la 67 de unități de învățământ. Adică, un singur psiholog la sute de elevi. Este situația din școlile constănțene. Pe lângă problemele obișnuite vârstei, adolescenții se confruntă de un an de zile și cu efectele generate de pandemie. Școala online, lipsa de socializare și statul în casă i-au afectat pe școlari. Pentru cei triști, neliniștiți sau depresivi, dar și pentru adulții cu aceste stări există acum ajutor gratuit: Ministerul Sănătății a deschis o linie telefonică de consiliere pentru oamenii afectați de pandemie.
Bullying-ul, decepțiile sau problemele familiale sunt câteva dintre situațiile în care ajung adolescenții. Acestea provoacă tot felul de tulburări emoționale care, dacă nu sunt tratate, nu doar că afectează viitorul adult, dar pot crea adevărate tragedii.
„Da, am avut o depresie în mare parte a liceului. Având în vedere că în România, lumea nu prea este obișnuită anti-bullying, a fost destul de greu. Am mers la psihologi și în cadrul liceului și exterior”, spune Tania, studentă.
Sunt mulți elevi care au nevoie de ajutor și apelează la psihologul de la școală.
„Aici am amintiri lăsate de elevii care au venit de mai multe ori la cabinet și pe care i-am ajutat, care la un moment dat au avut o problemă în viața lor și și-au rezolvat-o cu ajutorul psihologului școlar”, spune Camelia Condurache, consilier școlar.
Pentru a rezolva o problemă este nevoie de timp, de răbdare și de mai multe ședințe cu specialistul. Însă în municipiu sunt prea puțini consilieri școlari care recunosc că fac cu greu față. Un singur psiholog are în evidență sute de elevi.
„Când m-am angajat, acum 17 ani, când am venit în acest cabinet, funcționam numai aici, în școală, pentru că erau peste 870 de elevi. Acum însă, trebuie să alerg între trei unități școlare. De aceea, din păcate, deși elevii au foarte mare nevoie de mine, și cei mici și cei mari, nu am timp pentru toate nevoile lor”, a mai declarant Camelia Condurache, consilier școlar.
În municipiul Constanța, în cele 67 de unități de învățământ își desfășoară activitatea 46 de psihologi școlari. Alți 36 de consilieri asigură servicii specifice în grădinițele, școlile și liceele din județ. Și adulții au nevoie de ajutor specializat. Constănțenii spun că pandemia este responsabilă pentru tulburările psihice.
„A crescut starea asta de depresie care s-a răspândit. Suportăm cu toții efectul acesta nefericit adus de coronavirus”, spune un constănțean.
„Starea de spirit e mai joasă, nu mai e ce a fost cu pandemia asta”, spune un alt constănțean.
Pentru a depăși aceste stări, o soluție ar fi să apelați la un psiholog. Dacă, din orice motiv, nu o puteți face fizic, puteți sta de vorbă cu un psiholog sunând la 0219081.
Personalul medical şi toți cei afectați de Covid primesc sprijin în lupta cu pandemia. Ministerul Sănătății a lansat o linie verde pentru consiliere psihologică gratuită. 40 de psihoterapeuți voluntari vor oferi asistență și sfaturi pentru a reduce anxietatea și nivelul de stres.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

