Școala online a adus o gaură în bugetul părinților: aceștia au investit sume mari în echipamente IT sau meditații
Meditații, produse electronice sau sanitare. Sunt câteva dintre cheltuielile cu care părinții s-au confruntat, de la începutul pandemiei. Conform unui studiu, adulții au cheltuit în anul pandemiei mai mulți bani pe educația copiilor lor. 7 din 10 părinții care au răspuns la chestionar spun că școala online i-a făcut să scoată mai mulți bani din buzunar, în ultimul an.
Doamna Elena are o fetiță în clasa a treia. De când școala s-a mutat în mediul online, femeia s-a văzut nevoită să investească în aparatură IT pe care în mod normal nu s-ar fi gândit să o cumpere.
Doamna Elena: Normal că s-a cheltuit mai mult și pentru școală, pentru dezinfectanți, pentru toate, în general.
Reporter: Pentru școală, unde s-au dus banii?
Doamna Elena: Laptop și în ce i-a trebuit copilului pentru a învăța acasă.
Ca doamna Elena sunt mulți alți părinți. 95% dintre aceștia afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației, conform unui studiu Salvați Copiii. Aproape jumătate dintre ei au alocat peste 5.000 de lei educației copiilor, în condițiile în care școala s-a desfășurat preponderent în mediul online.
„Creșterile vânzărilor sunt foarte mari datorită faptului că școala trebuie făcută online, ceea ce a făcut ca toate aparatele noastre IT, mă refer la laptopuri, tablete, telefoane mobile să fie vândute cele mai scumpe și cele mai performante”, spune reprezentantul unui magazin.
Pe lângă meditații și aparatură electronică, părinților li s-a adăugat o nouă cheltuială în ceea ce privește școala. Vorbim aici despre măștile de protecție și substanțele dezinfectante, pe care aceștia au fost nevoiți să le cumpere, spre deosebire de anii precedenți.
Alții sunt însă de părere că banii s-ar fi cheltuit oricum. Atunci când ai copii la școală, inevitabil apar cheltuieli.
„Mă gândesc că aș fi cheltuit probabil, dacă ar fi mers frecvent la școală. A fost mult timp perioada cu online. Pe haine, încălțări și tot așa cred că aș fi cheltuit chiar mai mult”, spune o mămică.
Cele mai mari cheltuieli s-au canalizat însă spre meditații. Adulții au scos sume mai mari din buzunar, ca cei mici să țină pasul cu materia.
„În fiecare lună, 500 de lei, cam așa”, spune o constănțeancă.
„Din cauză că facem hibrid trebuie să facem mai multe meditații”, spune un elev.
Profesorii sunt de altă părere. Spun că meditațiile sunt o realitate a învățământului. Mereu vor exista elevi care au nevoie de pregătire suplimentară, indiferent de vremurile pe care le trecem.
„Depinde de capacitatea de absorbție a copilului, de a interioriza noțiunile respective, a le fixa, a le înțelege foarte bine. Astfel încât sunt elevi care nu au nevoie de pregătire suplimentară și atunci se pregătesc prin propriile forțe”, a declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Sondajul de opinie realizat de Salvați Copiii s-a derulat online, în luna februarie 2021, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.