dobroge.tv

Live

Somnul, afectat de pandemia de COVID-19: cazurile de insomnie s-au înmulțit considerabil, iar oamenii spun că se simt mai agitați și obosiți

05 aprilie 2021
Publicitate

Calitatea și durata somnului sunt afectate de pandemie. 43% dintre tinerii români nu dorm suficient, iar 60% se simt iritabili. Este rezultatul unui studiu care arată că din cauza crizei sanitare rutina nocturnă a celor mai mulți dintre noi a avut de suferit.

Nopțile nedormite lasă urme adânci în sistemul nostru imunitar. De când cu pandemia, cazurile de insomnie s-au înmulțit considerabil, iar oamenii spun că se simt mai agitați și obosiți. Iar când pierdem și persoane dragi din cauza virusului nemilos, atunci ne este și mai dificil să ne odihnim.

La mine pandemia s-a împletit cu o tragedie în familie. Boala mea a venit și cu tragedia de a pierde doi oameni din familie. Când am ajuns acasă, mi-au dat și acasă niște somnifere și pe care le luam undeva pe la 11 și dormeam până la 1 jumate după care nu mai dormeam deloc”, a declarat Marius Preșa, pacient tulburări de somn.

Pentru că nu se odihnesc suficient, oamenii au tendința să se confrunte cu insomnia, anxietatea și chiar depresia.

Starea de spirit e mai joasă, nu mai e ce a fost. Gândul ăsta când om scăpa de pandemie mă neliniștește. Când om scăpa și când om reveni la normal”, spune un constănțean.

E normal. Suportăm cu toții efectele acestea nefericite produse de coronavirusul ăsta”, spune un alt constănțean.

Stând numai în casă, în pat, în canapea toată ziua, automat s-au mutat orele de somn un pic mai târziu”, spune un alt constănțean.

Peste 45% din populația lumii are probleme cu somnul. Cea mai frecventă tulburare a somnului este insomnia care afectează între 30 și 45% din populația adultă.

Nici copiii nu au fost ocoliți de tulburări ale somnului în această perioadă.

De exemplu, la copiii mai mari doi-trei-patru ani sunt mai agitați pentru că și părinții sunt mai agitați. Mai ales cei care au fost și depistați cu COVID. Chiar am avut o familie, a avut somnul foarte prost cât au fost în carantină două săptămâni”, a declarat Bianca Ivanovici, consultant în somnul copiilor.

Netratate, aceste tulburări vin cu o mulțime de probleme medicale.

Dacă acest fenomen începe să devină o normalitate în viața noastră, privarea de somn sau un somn deficitar, duce în timp la anumite stări de nervozitate, oboseală, iritație și chiar anxietate. Trebuie să fim conștienți că somnul nocturn este somnul în care noi ne reechilibrăm”, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.

Somnul este extrem de important pentru sănătate. Dacă o persoană nu doarme suficient, atunci organismul începe să clacheze. Oricât de neliniștiți am fi, specialiștii ne recomandă să ne eliberăm de toate gândurile negative și să încercăm pe cât posibil să ne odihnim pe timpul nopții.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233