Salvează o viață! Persoanele care au fost infectate cu COVID-19, așteptate să doneze plasmă la Centrul de Transfuzii din Constanța
Salvarea bolnavilor din spitale depinde de noi toți. La centrul de transfuzii este nevoie permanentă de sânge. Dacă sănătatea v-o permite, donaţi! O singură persoană poate salva viața a câtorva zeci. Mai mult decât atât, este nevoie și de plasmă de la persoanele care au fost anterior bolnave de COVID-19.
Vasile Țurlui este unul dintre constănțenii care se gândesc constant și la binele altora. Donează sânge de zece ani și spune mândru că i-a mai rămas o singură foaie în carnetul de donator. Vineri dimineață l-am găsit la Centrul de Transfuzii în timpul unei proceduri de afereză. Componentele sanguine recoltate vor ajunge la pacienții cu leucemie și alte tipuri de cancere.
„Din propria mea conștiință, pentru binele tuturor. E un lucru bun să donezi și să ajuți o persoană în necaz și în nevoie”, a declarat Vasile Țurlui, donator.
Și alți constănțeni au venit să doneze sânge. O fac fie pentru un prieten, fie pentru o rudă.
„Este foarte frumos să donezi pentru cineva, să salvezi pe cineva”, spune un constănțean.
„Foarte frumos. Dacă persoana este sănătoasă, de ce să nu vii să donezi sânge?!”, spune o constănțeancă.
Dacă doriți să salvați o viață, iar sănătatea v-o permite, nu mai stați pe gânduri: donați! În fiecare zi este nevoie de cel puțin 50 de pungi cu sânge.
Pentru persoanele grav bolnave din spitale este nevoie permanentă de sânge. Pot veni să doneze cei care au vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au peste 50 de kilograme și care nu au boli precum tuberculoză, hepatită virală sau infecții HIV.
În ultima săptămână, numărul donatorilor a fost mai mic decât necesarul zilnic.
„Săptămâna trecută am constatat o reducere a numărului de persoane prezentate. Trei zile din șase, ceea ce s-a transformat evident într-un semnal de alarmă pentru noi ca instituție întrucât scăzuseră foarte mult unitățile de componente sanguine disponibile”, a declarat Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
La centrul de transfuzii se recoltează în continuare sânge pentru prepararea plasmei cu conținut crescut de anticorpi anti-SARSCOV 2 de la persoane care au trecut printr-o infecție cu acest virus.
„Până în prezent, începând cu luna mai 2020 de când a intrat în uz acest tratament experimental, am asigurat practic, prin furnizarea de unități de plasmă, toate solicitările venite de la spitalele din județ, care acordă acest tratament”, a mai declarat Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța
Centrul de Transfunzii din Constanța este deschis de luni până vineri. De asemenea, și în unele zile de sâmbătă angajații vor fi la datorie de la 9.00 la 13.00.