dobroge.tv

Live

ZIUA NAȚIONALĂ A GRECIEI

Grecii sărbătoresc 200 de ani de independență: comunitatea elena din Constanța a organizat o slujbă pentru comemorarea martirilor

25 martie 2021
Publicitate

În urmă cu 200 de ani, Principatul Ţării Româneşti era cuprins de revoluţia condusă de Alexandru Ipsilanti, împreună cu Tudor Vladimirescu, o mişcare cu puternice conotaţii sociale şi naţionale. Comunitatea elena din Constanța a organizat astăzi o slujba dedicata martirilor care au luptat pentru indendență. Zeci de oameni au fost prezență la ceremonie.

Comunitatea elenă din Constanța a organizat o slujbă de comemorare în cinstea martirilor căzuți în luptele de eliberare care au avut loc în urmă cu 200 de ani.

Zeci de credincioși au venit la biserica elenă încă de la primele ore ale dimineții, ca apoi, de la ora 12.00 să fie prezenți și la slujba special organizată de membrii comunității elene. A fost un moment de liniște și pomenire pe care oamenii nu l-au mai avut demult.

Să mă liniștesc și totodată să îi pomenim pe cei care s-au dus la Domnul acum 200 de ani pentru independența Eladei”, spune o constănțeancă.

Grecii aveau planuri mari. Noi ne rezumăm la ce s-a organizat aici. O slujbă pentru pomenirea eroilor și o slujbă de La Mulți Ani pentru toți grecii”, spune o altă constănțeancă.

În anul 1821, s-a pornit lupta armată avându-l în frunte pe Alexandru Ipsilanti, lupta pentru Independenţa şi suveranitatea Eladei.

Pe 25 martie s-a vrut să fir o veste bună și întradevăr a fost o veste extraordinară. S-a dobândit independența. Am vrut să aducem alături de noi pe cei care au fost eroii principali ai acestei Revoluții. Că sunt români, că sunt greci, mai puțin contează. Sunt niște suflete înclinate care au stat umăr la umăr armă lângă armă și pot să spun, cuțit lângă cuțit”, a declarat Anton Antoniadis, președinte Comunitatea Elenă Elpis din Constanța.

Reprezentanții comunității elene de la malul mării spun că anul acesta, comemorarea independenței nu poate fi celebrată prin spectacole sau alte activităţi.

Ne bucurăm că noi grecii din România și atunci și acum am onorat acest moment important pentru poporul grec. Ne bucurăm că grecii de acum 200 de ani au pus umărul, după cum știți, Revoluția greacă a început la Iași, cu Ipsilanti în frunte și s-a terminat la Drăgășani, așadar ne bucurăm că suntem astăzi alături de dumneavoastră și de toți grecii care serbează acest important moment”, a declarat Mihnea Hagiu, vicepreședinte Comunitatea Elenă Elpis din Constanța.

De la eveniment nu au lipsit nici costumațiile specifice comunității elene.

Aveți ocazia să vedeți uniformele aparte, așa cum ele acum 200 de ani. Și cum avem reprezentantul pandurilor, chiar pe Tudor Vladimirescu lângă drapel, așa avem acolo lângă dumneavoastră, reprezentantul batalionului sfânt. Cel care avea să ducă tradiția glorioasă a grecilor pe câmpurile de luptă”, a declarat Costin Scurtu, directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I”.

Aceasta este o costumație replică a celei care se purta în 1821. Tot ce vedeți pe noi seamănă exact cu acele piese vestimentare folosite în acea perioadă. Cu arme, cu sabie, cu căciulă, cu absolut tot. Toate acestea sunt replici, nu sunt funcționale dar sunt folosite pentru reconstituirea istorică”, a declarat Radu Flavian Covaliu, președinte Asociația Culturală „Tomis”.

Ca în fiecare an, ceremonia a fost încheiată prin împărțirea colivei în memoria eroilor care au luptat în urmă cu 200 de ani.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233