Mormântul Hypogeu va fi reabilitat în acest an: obiectivul turistic, unic în Dobrogea, zace în prezent printre gunoaie
Mormântul Hypogeu va fi reabilitat. Cavoul antic, unic în Dobrogea, ar putea intra în circuitul turistic al orașului, spre bucuria pasionaților de istorie. Obiectivul turistic, vechi de aproape 2.000 de ani zace în prezent printre gunoaie, în paragină.
Aproape 2.000 de ani de istorie sunt ascunși la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, în vecinătatea blocurilor de pe faleză. Obiectivul care datează din antichitate este încuiat. Accesul spre monument este dificil, iar când plouă, drumul devine aproape impracticabil.
În prezent, mormântul antic zace în uitare, printre gunoaie. Ceea ce ar putea să aducă o grămadă de turiști și un capital de imagine orașului Constanța, este părăsit între deșeuri.
În 2021 va începe reabilitarea cavoului, astfel încât acesta să poată fi admirat de vizitatori.
Cum spațiul este îngust, iar intrarea nu este posibilă, pe clădire vor fi proiectate imagini din interiorul mormântului.
„Proiectul pentru o construcție a durat un an, un an jumătate. În momentul de față suntem în faza finală, în care Consiliul Județean, prin proiectul pe care dorește să-l implementeze, vrea să pună în valoare acest monument de o deosebită importanță”, a declarat Constantin Chera, arheolog.
În interiorul cavoului, aflat sub nivelul solului, au fost descoperite mai multe schelete umane. De mare valoare este pictura de pe pereţi, care îmbină elementele păgâne cu cele creştine. Mormântul face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului antic.
„Mormântul Hypogeu de la Constanța este în primul rând unicat și în al doilea rând, o bijuterie a artei antice. Este o pictură murală funerară, care nu a fost întâlnită în Dobrogea în alte împrejurări, astfel încât, valoarea monumentului respectiv este de o deosebită importanță”, a mai declarat Constantin Chera, arheolog.
„Mormântul de sub pământ” este datat în secolul al IV-lea, după Hristos. Conform documentelor, reabilitarea Hypogeului are o valoare de peste patru milioane de lei, iar fondurile sunt de la Uniunea Europeană.