dobroge.tv

Live

Cimitirul Multietnic din Sulina, o atracție turistică: agenții economici propun autorităților ca orașul să devină stațiune

18 martie 2021
Publicitate

Cel mai estic punct al țării se poate transforma dintr-un simplu oraș, fără intersecții și cu o mică suprafață de pământ printre ape, o veritabilă stațiune turistică. Asta pentru că agenții economici solicită autorităților locale ca Sulina să fie promovată ca destinație turistică de mare interes pentru români și străini. Cimitirul Multietnic, Farul Vechi și plaja, sunt principalele obiective de interes pentru orice turist care ajunge aici.

Fiind cel mai estic punct al țării, orașul Sulina are cea mai joasă altitudine și o suprafață mică, fiind un petic de pământ printre ape. Peisajul este superb, iar oricine ajunge aici este impresionat de fauna și flora specifică Deltei. O scurtă plimbare pe faleză reprezintă un moment prielnic de relaxare. Localnicii spun că așteaptă în fiecare an sute de turiști, iar numărul lor este tot mai mare chiar dacă orașul nu este legat direct de rețeaua de drumuri și se poate ajunge aici numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Reporter: Credeți că Sulina ar putea să ajungă stațiune turistică, merită?

Localnică: Da, eu cred că ea și este în realitate. Pentru că vin foarte mulți. Pentru plajă, pentru plimbări în Deltă, pentru pescuit cu undița, de plăcere.

Localnică: Se dezvoltă. S-a văzut că de la an la an au crescut turiștii în Sulina. Și s-a văzut o creștere economică, să știți.

Reporter: Ca turist ce aș putea să văd atunci când vin aici?

Localnică: Plaja, cimitirul.

Sulina a fost în timp cotropită de greci, turci, germani și ruși, fiind un nod important în circulația pe Dunăre și un punct strategic, iar din 1856 orașul a devenit o Europă în miniatură.

Marile puteri europene au hotărât să facă Dunărea un fluviu liber pentru comerț demilitarizat. Astfel că acesta a fost primul organism suprastatal european, economic, înființat cu două sedii, la Galați și la Sulina. Făceau parte din această structură: Imperiul al treilea Francez, Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Imperiul Austriac”, a declarat Valentin Lavric, profesor Liceul Teoretic „Jean Bart” Sulina.

Cimitirul Multietnic a devenit o atracție turistică, tocmai pentru că mari personalități ale țării au fost înmormântați aici. Printre ei, ofițeri și comandanți din Marina Regală Romană, de asemenea și Prințesa Ecaterina Moruzi. Tot aici găsim mormântul unui pirat de temut, iar acesta ne aduce aminte de faptul că pe brațele Dunării au apărut la un moment dat pirații, care le-au oferit pescarilor din zonă o parte din pradă, în schimbul peștelui.

Numele piratului nostru este Ghiorghios Kontoguris, născut în Kefalonia, trăiește 33 de ani, iar apoi, se pare că în urma unui conflict naționalist și cu puțin alcool va muri de ziua națională a Greciei”, a mai declarat Valentin Lavric, profesor Liceul Teoretic „Jean Bart” Sulina.

Turiștii sunt impresionați de poveștile pe care le aud aici. Spre exemplu, se spune că odată cu mortul se îngroapă ura și invidia.

Oamenii sunt impresionați de felul în care s-au păstrat mormintele, iar poveștile sunt uluitoare.

Pentru fiecare grup etnic a primit un spațiu distinct. Avem cimitirul muzaic, evreiesc, cel turc și tătar și apoi creștinii, de mai multe rituri. Cei de rit vechi, rușii lipoveni, care au cruci distincte, cu două brațe suplimentare. Apoi avem cel protestant și catolic, iar apoi cel majoritar ortodox. În perioada Interbelică, anii 1900, majoritari erau grecii, iar apoi, ca și-n zilele noastre, după 1950, românii”, a mai declarat Valentin Lavric, profesor Liceul Teoretic „Jean Bart” Sulina.

Plaja este probabil atracția principala a orașului și este situată la doi km de Sulina. Se poate ajunge cu mașina personală, bicicleta sau pe jos, în 20 - 30 de minute. Natura, poziția pe hartă, precum și obiectivele turistice din Sulina, au determinat autoritățile locale împreună cu reprezentanții economici să demareze proiecte prin care orașul să devină stațiune turistică.

Am avut o discuție cu domnul primar, care arăta deschiderea Primăriei Sulina pentru a aborda și în acest punct de vedere zona turistică. Industria din Sulina se instituie într-o asociație care, evident, trebuie și va reprezenta un partener de dialog coerent alături de Primărie”, a declarat Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD.

Autoritățile locale au deja în plan reabilitarea unor clădiri ajunse în paragină.

Sulina însăși este o istorie. Toate clădirile, dacă stați și vedeți, din păcate sunt lăsate în paragină. E clar un pic de sărăcie, un pic mai multă. Pentru că, cele mai multe se află în proprietate. Unde instituția primăriei nu poate interveni prea mult. Cele două-trei clădiri pe care le avem sunt prinse într-un proiect de reabilitare. Sperăm, tot așa, să găsim finanțare și să putem să le reabilităm complet”, a declarat Dan Nicolcenco, primar orașul Sulina.

Cu o întindere de aproape 330 de km pătrați, Sulina nu are nevoie de semafoare sau sensuri giratorii. Are numai șase străzi, numerotate, iar lateralele poartă numele unor personalități care au ridicat numele orașului și l-au situat pe lista destinațiilor turistice în România.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233