Mai mulți bani pentru mamele care vor să se întoarcă la muncă: stimulentul de inserție va crește până la 1.500 de lei
Vești bune pentru părinți. Stimulentul de inserție va crește de la 650 de lei la 1.500 pentru cei care vor să se întoarcă mai repede la muncă. Însă nu toată lumea va beneficia de acești bani. Măsura este valabilă doar pentru părintele care vrea să lucreze înainte ca cel mic să împlinească șase luni. Părerile mămicilor din Constanța sunt împărțite. Unele sunt de părere că timpul petrecut cu copilul este mai important decât banii.
Un nou proiect vine în sprijinul părinților. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un document prin care stimulentul de reinserție va crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei.
„Este o măsură care crește veniturile părinților, care scade riscurile deprofesionalizării părintelui, asigură o forță de muncă necesară angajatorilor care erau în situația de a fi privați de sprijinul unui angajat care opta să stea doi ani de zile sau trei ani de zile, pentru copilul cu dizabilități, în concediu de creștere a copilului”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Însă de această mărire nu vor beneficia toți părinții. Aceștia trebuie să îndeplinească o anumită condiție.
De acest stimulent de reinserție poate beneficia oricare dintre cei doi părinți care se află în concediu de creștere a copilului și care vor să se întoarcă mai devreme la muncă.
„Încurajăm părintele care se află în concediu de creștere a copilului să se întoarcă la muncă. Pentru că această măsură de întoarcere în activitate înainte de șase luni, cu un stimulent de reinserție de 1.500 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce exista până acum”, a mai declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Plusul financiar le-ar putea ajute pe mame să angajeze o dădacă care să aibă grijă de cel mic. În unele orașe, primăria acordă deja un sprijin între 250 de lei și 710 lei, părinților. Însă chiar și așa, un ajutor de încredere se găsește foarte greu. Este și cazul Deliei, care din cauza programului încărcat, a fost nevoită să apeleze la o bonă.
„Destul de greu pentru că trebuie să fie o persoană cu care copilul să se înțeleagă bine. Doamna pe care am găsit-o, într-un final, este o doamnă cu care noi rezonăm și de asemenea copilașul este mulțumit, fac activități împreună. Dar vă spun sincer că multe colege de la serviciu, multe prietene de-ale mele au încercat să găsească persoane compatibile cu copiii și nu prea au găsit”, spune Delia.
Asemenea Deliei, multe mămici susțin că orice stimulent este binevenit atunci când este vorba de creșterea unui copil.
„Este foarte important în condițiile în care ai nevoie de bani ca să trăiești, ai nevoie de bani ca să plătești creșă, bonă sau orice altceva mai ai nevoie. Pentru că nu poți apela tot timpul la bunici. Și atunci clar se va apela la bonă. Mă gândesc că încă, copilul la șase luni, e mic, are nevoie de atenție constantă, 24 din 24”, spune Roxana, mămică.
Acum părerile mămicilor sunt împărțite. Unele ar fi de acord să se întoarcă mai repede la muncă, altele spun că petrecerea timpului cu copii este mai importantă decât niște bani în plus.
Reporter: V-ați întoarce mai repede la muncă de șase luni sau ați sta cu ele în concediu de creștere a copilului?
Mămică: Eu aș sta în continuare cu ele. Pentru că prezența mamei este mult mai importantă, din punctul meu de vedere. Pentru dezvoltarea lor armonioasă.
„Din fericire pentru mine, eu pot lucra de acasă. Să pot avea și grijă de copil. Dar, cu siguranță m-aș întoarce mai devreme la muncă. Adică n-aș sta doi ani. Copilul este destul de mare și simt nevoia de a socializa”, mai spune Roxana, mămică.
Proiectul se află acum în dezbatere publică. În România, la ora actuală sunt 178 de mii de părinți în concediu de creștere a copilului. Dintre aceștia, puțin peste 100 de mii au optat pentru acordarea unui stimulent, dar nu mai devreme de 1 an și jumătate de stat acasă cu copilul.