„PING-PONG” CU INDUSTRIA HORECA
Restaurantele constănțene și-au pus lacătul pe uși pentru a treia oară: pentru a funcționa în continuare, au optat pentru delivery și takeaway
Restaurantele din Constanța își pun iar lacătul pe ușă pentru următoarele 14 zile, în urma deciziei autorităților privind rata de incidență de peste 3 la mia de locuitori în municipiu. Scenariul roșu a venit din nou ca o lovitură grea pentru industria HoReCa, fapt ce i-a determinat pe patroni să se adapteze și să funcționeze în sistem delivery și takeaway. Comenzile la domiciliu sau la locul de muncă sunt cele care le mai țin afacerile în picioare.
Patronii de restaurante se adaptează din nou scenariului roșu. Aceștia oferă clienților varianta tip delivery și takeaway iar telefoanele sună încă de la primele ore ale dimineții.
Paste, pește la cuptor și cartofi cu pui sau vită, toate aceste delicatese ajung pe masa constănțenilor... acasă. Începând de joi, domeniul HORECA este din nou în fața situației în care să se adapteze pandemiei. Regulile sunt stricte, iar accesul în restaurante este interzis. Dacă până acum acestea au funcționat la capacitate de 30%, astăzi sunt din nou închise pentru încă 14 zile.
„Pentru noi este o palmă pe partea de HoReCa. Avem colegi în șomaj tehnic, probabil că vom mai reduce din personal”, a declarat Luminița Vrabie, șef de sală restaurant.
Constănțenii își pot satisface poftele cu preparate gătite de bucătari iscusiți, fie prin telefon, fie în mediul online la un click distanță.
„Deja au început să vină de midia casei, de scrumbie, crap”, a declarat Ilie Teslovan, bucătar.
Comenzile sunt mari, iar încasările pe măsură. Patronii spun că deși își pun lacătul pe ușă, varianta tip delivery și take away ia din nou amploare la malul mării.
„În perioada asta este foarte solicitată, deoarece lumea sta acasă, nu mai iese. Este o alternativă foarte bună pentru mâncare. Lumea nu prea gătește acasă, s-a obișnuit așa să comande, mai ales peștele. Au început să crească comenzile. În jur de 70-80 de comenzi pe zi, 90, weekendul e mai aglomerat deoarece stă lumea acasă”, a declarat Răzvan Cănciulescu, manager restaurant.
Șoferii livrează la foc automat peste 30 de comenzi într-o singură zi, în tot orașul.
Reporter: Câte deplasări aveți pe zi?
Florin Șerban, șofer delivery: În jur de 20-30. Se poate și mau multe în zile de sărbătoare.
Reporter: Au crescut încasările pe delivery odată cu închiderea restaurantelor?
Florin Șerban, șofer delivery: Au crescut și încasările și se poate observa și în urma numărului mare de comenzi.
Angajații traversează și ei din nou o perioadă grea. O parte dintre aceștia vor intra în șomaj tehnic, iar alții intenționează să se reprofileze. Sunt și persoane care și-au depus deja CV-urile la restaurantele tip delivery.
„Vin și depun CV-uri, întreabă dacă mai este loc de angajare, nu mai este loc”, a mai declarat Răzvan Cănciulescu, manager restaurant.
Nu este prima dată când localurile de la malul Mării Negre se închid. Acest scenariu s-a tot repetat, dat fiind numărul mare de infectări. La Constanța, rata de incidență este de 3,52 la mia de locuitori. Industria HoReCa a avut cel mai mult de suferit de pe urma acestei pandemii: unele localuri au falimentat pentru că vânzările au scăzut drastic. Doar cei care au reușit să își țină afacerile pe linia de plutire lucrează cu platforme ori funcționează în sistemul delivery.