dobroge.tv

Live

CORONAVIRUS CONSTANȚA

Scenariul roșu, o reprezentație dramatică pentru instituțiile culturale: acestea se vor închide din nou pentru 14 zile

11 martie 2021
Publicitate

Intrarea municipiului Constanța în scenariul roșu înseamnă și oprirea activității instituțiilor de cultură. Spectacole gata să înceapă au fost amânate cel puțin două săptămâni. Reprezentanții instituțiilor culturale trag un semnal de alarmă și roagă autoritățile să găsească o soluție.

Premiera de la Teatrul de Stat din Constanța, care ar fi trebuit să aibă loc în weekend, mai are de așteptat. Deși pregătirile pentru spectacol erau aproape gata, actorii au fost nevoiți să ia o pauză. Constanța a intrat iar în scenariul roșu, iar instituțiile culturale și-au închis din nou porțile pentru încă două săptămâni.

„Crima din strada Lurcine” este spectacolul ce ar fi trebuit să aibă premiera în acest weekend. Decorul este pregătit, însă sala va fi goală.

Din nou, sălile se închid pentru spectatori. Ceea ce este o situație extrem de tristă. Abia ce începusem. Intrasem în activitate. Publicul a răspuns foarte bine la redeschiderea sălilor. Toate spectacolele au fost sold out. Toate reprezentațiile noastre. Spectacole de facturi diferite. Absolut tot ce am oferit publicului a fost sold out. Ceea ce este un semn clar că publicul și-a dorit foarte tare să intre în sălile de spectacol”, a declarat Erwin Șimșensohn, director general Teatrul de Stat Constanța.

Cei mai afectați sunt actorii. Situația incertă din ultimul an le-a afectat activitatea, iar viața lor s-a schimbat complet.

Este cumplit, ți se ia existența. Ți se ia viața. Noi avem o viață dublă: viața de persoană fizică și viața de actor. Viața de actor este în stand by. Nu poți să îți faci meseria. Dar nu meseria în sine. Că la noi nu este: mă duc la serviciu. Eu mă duc aici să bucur oameni, să bucur suflete”, a declarat Liviu Manolache, actor.

Cred, sincer, că este o măsură excesivă. Cred că este foarte important să fie luate măsuri de prevenție, cred foarte tare în deciziile epidemiologilor. Cu toate acestea, mi se pare un dezechilibru în ceea ce se întâmplă la nivelul acestor decizii”, a mai declarat Erwin Șimșensohn, director general Teatrul de Stat Constanța.

La Casa de Cultură, situația este și mai dramatică. Un singur spectacol a fost pus în scenă de la începutul pandemiei, iar acum conducerea se vede nevoită să își reprogrameze evenimentele.

Am deschis sala. S-a jucat cu casa închisă, 220 de persoane au fost, că atât aveam, 30%. Și cu părere de rău, nisipurile sunt mișcătoare. Vedeți că nu putem să ne programăm spectacole, pe care trebuie să le anulăm imediat”, a declarat Gheoroghe Ungureanu, director Casa de Cultură Constanța.

Și oamenii sunt dornici să participe la evenimentele culturale. Pandemia i-a afectat emoțional și spectacolele ar fi fost o gura de aer proaspăt, în aceste vremuri incerte.

Sigur că nevoie de cultură. Nu cred că e ceva normal. Mi se pare anormal. În felul ăsta ne distanțează și pe noi”, spune o constănțeancă.

Nu știu ce se va întâmpla cu celelalte activități, de asemenea, nu știu spre ce ne îndreptăm, dar nu ne îndreptăm bine. La fiecare cod roșu, imediat închidem instituțiile de cultură. Chiar cu 30%, dar lăsați instituțiile de cultură”, a mai declarat Gheoroghe Ungureanu, director Casa de Cultură Constanța.

Angajații teatrelor fac un apel la solidaritate și îi roagă pe oameni să respecte regulile, ca lucrurile să reintre pe făgașul normal cât mai curând.

Atâta timp cât nu vom respecta regulile, noi toți cei din cultură, cei de la restaurante, vom avea de pătimit. Pentru că nerespectarea acestor reguli duce la creșterea acestui incident al acestei nenorocite boli care a dat peste noi”, a mai declarat Liviu Manolache, actor.

Orașul Constanța a intrat din 10 martie în scenariul roşu, după ce rata de incidenţă COVID a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233