dobroge.tv

Live

Egale cu bărbații în trafic: doamnele și domnișoarele au reușit să se impună, în ciuda stereotipurilor înrădăcinate în timp

11 martie 2021
Publicitate

Acasă sau în trafic, femeile conduc. Dovadă o stă numărul tot mai mare de șoferițe care au acaparat șoselele. Într-un domeniu care până nu de mult era dominat de bărbați, doamnele și domnișoarele au reușit să se impună, în ciuda stereotipurilor înrădăcinate în timp.

Doamna Georgeta a lucrat toată viața în industria auto. Pasiunea ei sunt mașinile mari, iar la 52 de ani a decis să se reprofileze. De jumătate de an este șofer la CT BUS. Chiar dacă domeniul este unul specific bărbaților, femeia nu se lasă intimidată.

De la 16 ani am lucrat vopsitor auto. Am plecat să fac școala de șoferi, începând cu categoria C, după care am luat și categoria E și categoria D. Pasiunea mea este foarte mare și pentru camioane și pentru autobuze”, a declarat Georgeta Oprea, șofer CT BUS.

Într-o lume a bărbaților, aceasta a știut cum să își facă loc. Munca și ambiția au făcut-o să fie respectată nu doar de colegii ei, dar și de ceilalți participanți la trafic. Ea crede că stereotipurile nu ar trebui să mai existe în secolul 21.

Colegii din trafic sunt uimiți, majoritatea. Practic dacă e să faci o greșeală, doamne ferește sau o greșeală minoră, că zilnic ne întâlnim cu greșeli în trafic, sunt și bărbați și femei care fac greșeli”, a mai declarat Georgeta Oprea, șofer CT BUS.

Femeile în trafic au fost stigmatizate multă vreme. Chiar dacă în ultimii 10 ani numărul conducătoarelor auto a crescut, unele încă se lovesc de păreri preconcepute. Asta nu le împiedică însă să demonstreze că sunt șoferițe cel puțin la fel de iscusite.

Am un curaj mai aparte poate. Dacă am făcut și camionul și C-ul, D-ul și E-ul, vă dați seama că am luptat un an și ceva până am luat categoriile. Nu mi-a fost ușor. Dar am mers înainte, nu am cedat sub nicio formă”, a mai declarat Georgeta Oprea, șofer CT BUS.

Peste 60% dintre femei cred că nu există nicio corelație între gen și capacitatea de a șofa. Totuși, dacă vorbim despre agresivitatea în trafic, acestea consideră că bărbații sunt șoferi mult mai brutali.

Și colegii de trafic încearcă să fie mai îngăduitori, deși de multe ori răbdarea le este pusă la încercare.

Chiar am avut un incident, dar a fost trecător. Toate sunt trecătoare”, spune un șofer.

Specialiștii spun că toată această presiune poate fi dăunătoare, pe termen lung. Încă mai există atitudini intimidante din partea unor șoferi, iar pentru o femeie poate fi dificil.

Există tot timpul o presiune din partea celuilalt sex, la a fi foarte performante în acest domeniu. Și atunci, apare o astfel de performanță, își doresc să fie bune dar, tot timpul vor avea oricum o idee preconcepută că nu sunt suficient de bune”, a declarat Carmen Paraschivescu, psiholog.

Totuși, ele nu trebuie să se lase intimidate. Tot mai multe femei au reușit să se impună în domenii care odinioară erau acaparate de bărbați.

Am cunoscut șoferițe foarte bune și profesioniste. Am văzut în ultima vreme că au început să-și aleagă profesiile acestea chiar femei firave din punct de vedere fizic dar probabil foarte puternice din punct de vedere psihologic. Astfel încât pot să îndeplinească toate funcțiile în acest domeniu în care repet, excelau până acum numai bărbații”, a mai declarat Carmen Paraschivescu, psiholog.

În prezent, aproximativ o treime dintre conducătorii auto din România sunt femei, anunță DRPCIV. Cele mai multe permise au fost emise în ultimii 10 ani.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233