Delfinii, predispuși la COVID-19: pentru a-i proteja, conducerea Delfinariului din Constanța interzice apropierea și atingerea acestora
Virusul SARS-CoV-2 ar putea fi transmis și delfinilor, spun specialiștii care au luat deja măsuri de prevenire pentru protejarea mamiferelor. Cei care vor să se bucure de reprezentaţiile delfinilor trebuie să ştie că distanțarea socială și purtarea măștii în mod corect sunt absolut necesare. De asemenea, pentru protejarea animalelor, conducerea interzice apropierea și atingerea celor două exemplare de la malul mării.
Nici anotimpul rece și nici pandemia nu i-a oprit pe Ni Ni și Chen Chen, cei doi delfini jucăuși de la Delfinariu, să își continue antrenamentele pentru ca vara aceasta să susțină din nou spectacole în fața a mii de vizitatori.
„Am mai fost la spectacole cu delfinii, ne plac foarte mult. E prima oară în schimb când venim cu bebele care are 10 luni”, spune o constănțeancă.
De departe cei mai încântaţi de spectacolul delfinilor sunt copiii.
„Delfinii sunt tari pentru că înoată în apă şi mie îmi place apa”, spune un copilaș.
Distanțarea între oameni se aplică respectând principiul un scaun ocupat, unul liber, dar şi față de cei doi delfini care, potrivit specialiștilor, se află în categoria cu risc de infectare cu coronavirus. Astfel că primul rând de scaune este întotdeauna liber.
Păstrarea distanței de cel puțin un metru și jumătate este una dintre cele mai importante măsuri de prevenție în cazul virusului SARS-CoV-2. Tocmai din acest motiv, în această perioadă este strict interzisă apropierea sau atingerea delfinilor.
„Nu ne apropiem de ei, stăm cu mască, corespunzător. Eu zic că o să fie ok”, spune o constănțeancă.
Constănțeancă: Nu știu acum dacă ar fi mai bine să nu mai fie spectacolele cu delfini sau reprezentații.
Reporter: V-ar plăcea să îi atingeți?
Constănțeancă: Da.
„Am avut ocazia acum doi ani, la o experință nu la noi în țară, am fost în Franța şi am pus mana, am avut ocazia să îi atingem. Şi da, a fost o experienţă inedită”, spune un constănțean.
Alături de maimuţe, pisici de mare şi nurci, delfinii sunt la fel de predispuşi ca oamenii, la coronavirus.
„Sunt specii care au o sensibilitate teoretică pentru că arhitectura receptorului ACE seamănă foarte mult cu proteina spike. Nu au fost cazuri de transmitere nici măcar directă, nu mai vorbesc de întoarcerea acestui virus la om”, a declarat Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.
Conducerea spune că a luat aceste măsuri suplimentare pentru că riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este la fel de mare ca la om, iar tratarea acestor delfini ar fi la fel de complexă.
„În primul rând am eliminat orice contact al delfinilor cu alții decât antrenorii lor. Antrenorii au foarte mare grijă, antrenorii sunt neprotejați de mască fiindcă nu au cum, comunicarea este pur și simplu cu imaginea, cu fața, cu fluierul. Dar, în orice caz, e nevoie de o comunicare facială şi din această perspectivă nu au cum să poarte mască”, a mai declarat Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.
Ni ni şi Chen Chen îşi aşteaptă oaspeţii în fiecare zi la orele 11.00 şi 15.00. Pe perioada carantinei, cei doi delfini de la malul mării îşi vor muta reprezentaţiile în mediul online.