ÎNTRE PREJUDECĂŢI ŞI REUŞITE
Yasmin, o tânără cu sindrom Down, îi ajută pe copiii cu aceeași afecțiune și pe cei din spectrul autist
Sunt sensibili, sunt afectuoși și au nevoie de încurajare. Este vorba despre copiii cu sindrom Down. Din lipsa informării, unii oameni îi marginalizează. Sunt asociații însă care se ocupă de problema lor, iar mulți dintre ei se integrează în societate. Cum este cazul lui Yasmin, o tânără care vrea să ajute la rândul ei. Tânăra este independentă, are studii superioare, ambiție și putere de muncă. Iar efortul îi este răsplătit cu zâmbete și îmbrățișări.
Așa își începe Yasmin fiecare zi. Cu Daria, o fetiță de 11 ani din spectrul autist cu care face terapie. La rândul ei, tânăra de 31 de ani nu a avut o copilărie ușoară. Mama a fost cea care a sprijinit-o și i-a fost alături în momentele grele. A crescut cu ideea că dacă are familia aproape, poate să facă orice. Și a reușit. A absolvit Facultatea de Psihologie.
„Am ales să fiu psiholog ca să îi ajut pe copiii aceștia din spectrul autist și pe cei cu sindrom Down. Aici în cadrul Centrului Psihologic ‘Marea Neagră’ facem diferite activități frumoase pentru copilași, la orele de socializare încerc să-i ajut să verbalizeze, să comunice între ei”, a declarat Yasmin Ismail, psiholog.
Yasmin iubește atât de mult ceea ce face, încât nu vrea nici măcar să-și ia concediu. Este independentă, vine singură la serviciu și emană bucurie de cum intră în încăpere. Și-a început activitatea la centru ca voluntar acum 6 ani, iar după câteva luni a făcut parte din echipă ca angajat.
„După o perioadă scurtă de două-trei luni în care am lăsat-o să se adapteze, i-am făcut și contract de muncă și așa că este angajatul centrului de aproape șase ani de zile. Are un program scurt de muncă de două ore”, a declarat Cristina Gemănaru, psiho-terapeut.
Reprezintă un model, o speranță pentru toți cei care o cunosc, dar mai ales pentru părinții care își aduc copiii la terapie. Se gândesc că și micuții lor pot dobândi la un moment dat lucruri firești precum absolvirea unei facultăți sau întemeierea unei familii.
„Toți părinții își doresc ca și copiii lor să ajungă cum este Yasmin. Ea reprezintă o ancoră pentru părinții din centru, un colac de salvare pentru drama acestor părinți. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, ei trăiesc zi de zi cu această dramă și atunci când ei observă cât de bine se descurcă ea și cât de independentă este, pentru ei reprezintă motivația ce îi determină să meargă mai departe”, a mai declarat Cristina Gemănaru, psiho-terapeut.
Copiii ca Yasmin au nevoie de iubire, încurajare și îndrumare. Ea este un exemplu că și tinerii cu sindrom Down pot reuși în viață.
„I-aș încuraja să fie mult mai curajoși, mai încrezători în forțele proprii, să învingă orice barieră ca să poată să ajungă unde am ajuns eu”, a mai declarat Yasmin Ismail, psiholog.
Zâmbetul copiilor este neprețuit. Iar Yasmin știe că niciun efort nu este prea mare pentru a aduce puțină bucurie în ochii lor.