dobroge.tv

Live

Ape tulburi pentru navigatori: teama de a rămâne blocați și restricțiile i-au făcut să se gândească de două ori înainte de a pleca în voiaj

09 martie 2021
Publicitate

Pandemia de COVID a afectat și viața pe mare. Teama de a rămâne blocați și restricțiile din porturi i-au făcut pe navigatori să se gândească de două ori înainte de a pleca în voiaj. Reprezentanții sindicatelor fac un apel către autorități prin care să acorde anumite facilități personalului navigant, deoarece tot mai puțini se încumetă la o carieră pe mare, în aceste vremuri tulburi.

Izolați pe mare - așa au trăit peste 4.000 de navigatori români, de la debutul pandemiei de COVID. Cu porturile închise și resurse la limită, marinarii au avut de îndurat clipe grele.

Ești pregătit să pleci patru-cinci luni, dar să fi plecat nouă luni și să nu știi când vei ajunge acasă sau câte luni vei mai sta acolo. A fost destul de greu”, spune un navigator.

Știu că navigatorii au fost în țările lor practic închiși, țările fiind în lockdown și atunci nu au putut să mai ajungă la nave. Au rămas foarte mulți peste contract sau au rămas foarte mulți la bord neputând fi repatriați”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Și contractele sunt o problemă. Din cauza restricțiilor, șederea pe o ambarcațiune se poate prelungi, iar asta înseamnă ratarea următoarei îmbarcări.

Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare acum ca să mergi pe mare. În primul rând, te gândești la un contract extins de prima dată. Apoi te gândești dacă atunci când ai plecat pe mare mai poți reveni și în cât timp poți reveni acasă. Dacă ești acasă te gândești dacă mai găsești un loc de muncă pe mare și dacă încă se mai pot face schimburi de echipaj”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Teama cea mai mare a navigatorilor este să nu rămână izolați pe mare, având în vedere condițiile actuale ale pandemiei. Din acest motiv, agențiile de crewing se plâng de o lipsă acută de personal.

Iar în această perioadă, și birocrația este mai mare. Toate formalitățile și testele îi fac pe mulți dintre navigatori să aștepte să se mai liniștească apele.

Când ne înscriem la ANR pentru prelungire de carnet, ai un termen de 30 de zile. Deci despre ce vorbim? Înainte te duceai cu carnetul, stăteai la rând, într-o zi îți rezolva această problemă”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Odată cu apariția vaccinului împotriva SARS-CoV-2, Sindicatul a cerut introducerea navigatorilor români în etapa lucrătorilor esențiali pentru vaccinare. În continuare se fac demersuri pentru exceptarea navigatorilor de la anumite restricții, în speranța că astfel aceștia vor fi mai dornici să plece din nou pe mare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233