Pandemia de coronavirus i-a împiedicat pe constănțeni să respecte „tradițiile”: cele 44 de pahare băute au rămas doar o amintire
Cu 44 de pahare - așa este sărbătorită tradițional ziua de 9 martie. Domnii curajoși ar trebui să bea conform tradiției câte un pahar în cinstea fiecărui martir. Anul acesta, însă, din cauza pandemiei, temerarii anilor trecuți au preferat să rămână precauți și doar să-și amintească de vremurile când goleau cu ușurință pahar după pahar.
Anul acesta, constănțenii nu prea s-au grăbit să respecte tradiția. I-am găsit totuși încă de dimineață pe clienții fideli ai teraselor de lângă piețe cu câte o băutură în față, povestind de tinerețe și de vremea când sănătatea le permitea să doboare zeci de pahare cu vin.
„Erau unii care țineau de dimineață până seara, poate chiar și a doua zi. Erau pahare de 20-30 de grame. În 40-44 de pahare dacă intra un litru de vin. Hai să zic un litru și ceva, dacă erau pahare d-alea micuțe ca ventuzele de acum 50 de ani”, spune un constănțean.
Constănțean: Nu, nu. 40 de pahare nu am băut niciodată.
Reporter: Păhărele mici de vin.
Constănțean: Nu, nu.
Reporter: Se strângeau de dimineață și mai plecau seara sau cum?
Constănțean: Păi da. Poate a doua zi se trezeau și o luau de la capăt.
Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare, e bine ca măcar să guste licoarea lui Bachus în această zi sau să fie stropiți cu câteva picături.
Reporter: Nici măcar o gură de vin nu gustați?
Constănțean: Astăzi, da. Tocmai i-am spus doamnei să îmi pună un pahar cu vin. Sunt singur.
Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de mucenici. Astăzi, femeile pregătesc cea mai bună rețetă de mucenici, iar bărbații beau cele 44 de pahare cu vin.
După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este celebrat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, această sărbătoare marchează încheierea zilelor babelor și începutul zilelor moșilor.