Un constănțean vrea să reabiliteze o clădire din zona istorică: imobilul va fi transformat în boutique hotel cu 12 camere
Centrul Constanţei este plin de istorie, iar turiştii care ajung pe litoral vizitează principalele obiective de la malul mării. În drumul lor se lovesc de imaginea dezolantă a ignoranţei autorităţilor şi a oamenilor care şi-au făcut adăpost din clădirile statului. Dacă în urmă cu 20 de ani unii distrugeau clădirile de patrimoniu, alţii se chinuie acum să le scoaltă la lumină. Este şi cazul unei clădiri din zona istorică ce va intra în reabilitare. Proprietarul doreşte să construiască un boutique hotel.
Găurile din tavan, pereţii scorojiţi, sacii plini de gunoaie şi podelele rupte – este imaginea unei clădiri de patromoniu situată chiar în inima oraşului. Sudul Constanţei este plin de istorie, iar turiştii care ajung pe litoral vizitează principalele obiective de la malul mării. În drumul lor se lovesc de imaginea dezolantă a ignoranţei autorităţilor şi a oamenilor care şi-au făcut adăpost din clădirile statului.
„Uitaţi-vă blocul ăsta cred că de 30 de ani e. Celelalte care sunt cu pânză, de 50 de ani. Nu se uită nimeni, sunt blocuri vechi”, spune o constănțeancă.
Imobilul de pe strada a ajuns o ruină. Aflat în inima oraşului, în centrul istoric, acesta este astăzi un adevărat focar de infecţie.
Până în anul 2012 această clădire a fost locuită de chiriașii RAEDPP care, după cum se poate observa, au vandalizat tot ce au putut găsi în această casă. De la pereți, la tavan, la podea, până și scările din beton sunt sparte.
Inițial, această clădire avea un etaj și mansardă, însă după al Doilea Război Mondial casa a fost afectată, astfel că în urma reabilitării acesteia regimul de înălțime a rămas parter plus mansardă.
Clădirea a fost construită în urmă cu aproape 100 de ani, însă după ce a intrat în administrarea statului, aceasta s-a degradat continuu şi asta din cauza chiriaşilor care au deteriorat atât pereţii, cât şi mobilierul şi elementele de decor. Din 2013, clădirea a fost cumpărată de un constănţean care doreşte să aducă din nou imobilul la starea iniţială.
Investitorul intenționează să reabiliteze clădirea şi să o transforme în hotel de tip boutique pentru ca turiștii să se poată bucura de comorile urbei.
„Este o zonă cu totul aparte. Face parte din situl de clasa A, Peninsula și clădirea este situată în PUZ-ul Peninsulei, este chiar pe linie cu poarta de intrare în cetatea Tomis. Noi am vrea să facem din această clădire un boutique hotel de 12 camere. Casa inițial a avut 12 camere, plus bucătărie și pe locul acesta unde au stat angajații domnului Chiriac Zamfir, sau argații boierului, să spunem așa, din perioada respectivă și să-i dăm această utilitate. Orașul are nevoie de astfel de construcții, de a fi reabilitate și de ce nu, de utilitatea aceasta turiustică care ar trebui să caracterizeze zona”, a declarat Liviu Aiftincăi, patron restaurant.
Președintele Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea susţine că această construcție i-a aparținut dregătorului grec Chiriac Zamfir.