Proiect propus de Senat: Cei care își parchează mașinile lângă unitățile de învățământ ar putea fi sancționați
Fără mașini în perimetrul școlilor - este un proiect de lege propus de senat, prin care cine parchează lângă unitățile de învățământ ar putea fi amendat. Șoferii spun că măsura este bună, deoarece în jurul școlilor și așa este destul de aglomerat, iar copiii care se strecoară printre autoturisme se expun unui pericol.
Zonele din jurul școlilor sunt renumite pentru aglomerație, în special la orele de vârf. Un proiect de lege vrea să remedieze această situație. Staționarea în perimetrul unităților de învățământ ar putea fi sancționată.
Proiectul prevede sancționarea șoferilor care parchează în perimetrul școlilor, cu amenzi de peste 700 de lei. Mai exact, dacă proiectul se va aproba nu veți mai putea vedea mașinile parcate lângă liceu, cum se întâmplă în prezent.
Reprezentanții unităților de învățământ spun că măsura ar fi benefică. În anumite zone din oraș, din cauză că elevii sunt aduși sau vin cu mașinile, aproape că nu mai este loc de trecere.
„La prima oră, la debutul programului și la intervalul acela orar dintre cele două schimburi, de dimineață, respectiv după amiază, se aglomerează foarte mult calea de acces de lângă școală. Pentru că, pe de-o parte părinții vin și își aduc copiii, iar pe de altă parte, sunt elevii majori care sunt posesori de permis de conducere și pentru a ieși din perimetrul acesta cu mașinile se supra adaugă celor care accesează perimetrul”, a declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Ca să nu existe confuzie pentru cei care își lasă sau își iau copiii de la școală, Codul Rutier ar putea fi schimbat complet.
Proiectul prevede însă și niște excepții. Se vor crea niște culoare speciale pentru părinții care își așteaptă copiii să intre și să iasă de la ore.
Cei care nu respectă aceste măsuri riscă să primească până la cinci puncte de penalizare.
Mulți constănțeni privesc cu ochi buni această măsură. Ei spun că fără atâtea mașini prin preajmă, copiii ar fi mai în siguranță.
„Este periculos, orice mijloc de transport e periculos în apropierea unor școli”, spune un constănțean.
„La prima oră se formează un șir de mașini și asta face aglomerație și în trafic”, spune un elev.
Totuși, există și oameni care cred că este important ca cei care lucrează la instituțiile de învățământ dar și elevii care vin cu mașina să poată opri în proximitatea acestora.
„Ar fi trebuit să parcheze și profesorii și elevii. Pentru că, altfel, nu avem cum să ne deplasăm. În autobuz sunt pericole foarte mari, mai ales pentru fete”, spune o elevă.
Proiectul de lege mai vizează și alocarea în mod gratuit a cel puţin 5% din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide. Acest lucru s-ar putea aplica și pentru mașini care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație

Noapte de foc în județul Tulcea: patru case cuprinse de incendii

Avertisment BNR: nu răspundeți la apeluri sau mesaje false care par oficiale

Prins cu o țigară „specială”: jandarmii au depistat un bărbat cu substanțe posibil psihoactive
Constanța, sub avertizare de Cod Galben de vânt
Proiecte de reabilitare termică pentru mai multe blocuri din Constanța. Investiție de aproximativ 20 milioane lei prin PNRR
A început perioada de prohibiție! Pescuitul este interzis până la începutul verii
Şapte sturioni şi un rechin prinşi în plase, eliberaţi în mediul natural de către polițiștii de frontieră tulceni
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

