dobroge.tv

Live

Din coșul de cumpărături, în pubela de gunoi: peste 80% dintre români aruncă mâncare

03 martie 2021
Publicitate

130 de kilograme de mâncare. Atât aruncă în medie fiecare dintre noi pe an. Adică aproximativ 6.000 de tone pe zi. Majoritatea constănțenilor își umplu coșurile cu produse pe care nu le consumă în totalitate, alimente care ajung apoi la gunoi. În timp ce unii dintre noi risipesc mâncare, alții nu au ce pune pe masă.

Peste 22% din mâncarea cumpărată de români ajunge la gunoi. Cei mai mulți dintre constănțeni merg la piață o dată pe săptămână și cheltuiesc pe lună aproape jumătate din cât câștigă. Le place să ia câte ceva din fiecare și astfel ajung la casa de marcat cu coșurile pline.

Cred că cheltui vreo 2000 de lei, 2500 pe lună. Fac stocul, dar cam de două-trei ori pe lună fac piața”, spune o constănțeancă.

Dintr-un coș de cumpărături, nu se consumă toate produsele, iar multe dintre ele ajung inevitabil la gunoi.

Rămân, rămân pentru că fiică-mea asta mică vrea una, vrea alta și stau în frigider și nu mai sunt bune după aceea, știți și le arunc, bineînțeles. Și sunt niște bani aiurea. Sunt destul de scumpe, dai o grămadă de bani ca să faci o piață”, mai spune constănțeanca.

Sunt și oameni care recunosc că nu își permit să arunce mâncarea. Astfel că sunt atenți tot timpul la ce pun pe lista de cumpărături.

Constănțeancă: Mai rămâne. Câteodată rămâne, câteodată nu.

Reporter: Și ce se întâmplă cu mâncarea care rămâne?

Constănțeancă: O mâncăm de pe o zi pe alta. Nu aruncăm. Resturi. În rest nu prea aruncăm. Noi suntem pensionari și nu avem o pensie așa grozavă.

Risipa alimentară se produce pentru că estimăm greșit cantitățile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar și pentru că nu suntem atenți la termenul de valabilitate.

Pe primele locuri se află legumele, fructele şi pâinea, iar pe ultimele locuri peştele şi fructele de mare. Legumele şi fructele sunt cel mai des risipite, fiind și printre cele mai perisabile. Se cumpără în cantităţi mari şi nu există o planificare riguroasă a modului în care se pregătesc.

La polul opus, aproape o jumătate de milion de români sunt atât de săraci încât uneori n-au nici pâine pe masă. Nu ar supraviețui dacă nu ar exista cantinele sociale.

Începând cu sfârșitul anului trecut Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 29 septembrie „Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Există și materiale video educative pe această temă în cadrul proiectului European „Global learning approach on food waste in non formal education”.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233