dobroge.tv

Live

ISTORIE ÎN RUINE

Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa, un pericol public: autoritățile intenționează să-l reabiliteze

02 martie 2021
Publicitate

Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa a intrat din nou în atenţia autorităţilor judeţene. După mai bine de cinci ani de când a intrat într-un con de umbră, clădirea a ieşit din nou la lumină. Starea de degradare a avansat, pereţii fiind fisuraţi pe interior, iar din zidurile exterioare cad bucăţi întregi de tencuială. Depozitele unde se află comorile muzeului sunt compromise aproape în totalitate.

Centrul istoric al oraşului Constanţa este unul dintre cele mai tranzitate puncte turistice în special în sezonul estival, atunci când turiştii ajung la malul mării. Deşi se află în topul destinaţiilor turiştilor, clădirile din zona istorică sunt în paragină. Este şi cazul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa care timp de 100 de ani nu a avut parte de nicio reabilitare. Structura sa puternică este afectată de intemperiile vremii şi neglijenţa autorităţilor care nu au iniţiat lucrări de consolidare.

Indiferenta autorităţilor se citeşte pe zidurile Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa. În timp, pereții s-au degradat atât de mult încât cad bucăţi întregi de tencuială.

Zona este tranzitată frecvent de oameni, iar din acoperiş şi pereţii exterior cad bucăţi mari de beton. Până în acest moment, autorităţile nu au făcut decât să îngrădească zona cu o panglică subţire şi panouri de atenţionare.

Reporter: Este periculos să treceți pe aici?

Constănțeancă: Da este puțin periculos și probabil Primăria ar trebui să se ocupe să-l reabiliteze.

Este destul de periculos, având în vedere că este o atracție turistică până la urmă”, spune un constănțean.

Încă de la intrarea în muzeu ne întâmpină scârţâitul uşilor din lemn masiv, iar pereţii scorojiţi par să facă parte din tabloul antic pe care muzeul în sine doreşte să îl dezvăluie vizitatorilor. Cele două depozite subterane sunt în stare avansată de degradare, tencuiala a căzut, iar cărămida face parte din decor de zeci de ani. Comorile patrimoniului naţional sunt în pericol să se degradeze din cauza condiţiilor precare de depozitare. Obiectele din ceramică, metal şi sticlă sunt cele care au suferit în timp uzuri ce au compromis simboluri.

Trebuie refăcut, trebuie dat spaţiu de cazare al obiectelor. Adică refăcut, începând de la arhitectură, rezistența materialelor, consolidați pereții, văzut că aici este o groapă de 12-15 metri, de resturi arhitectonice pe care s-a construit Primăria în anii respectivi”, a declarat Liviu Lungu, conservator.

Autorităţile judeţene au încercat încă din 2016 reabilitarea clădirii de patrimoniu însă fără succes. Deşi proiectul a trecut în urma voturilor consilierilor, acesta nu s-a concretizat. Lucrările au fost amânate până acum.

Deci se poate vedea și cu ochiul liber, avem probleme cu acoperișul. Avem depozitele noastre unde ținem piesele noastre care nu sunt expuse și aceste depozite au nevoie de reabilitare și de îmbunătățirea condițiilor, care să se apropie mai mult de un muzeu modern. Și bineînțeles, lemnăria, tot ceea ce se vede, uși, ferestre, ar trebui recondiționate. Și bineînțeles sunt aceste reparații curente, zugrăveli, instalaţie electrică”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Sunt câteva lucruri care nu au fost finalizate şi aici vorbim de un studiu foarte clar de fezabilitate și vor fi actualizați acești indicatori. Ne uităm puțin în caietul de sarcini. De tot ceea ce are nevoie muzeul pentru a fi reabilitat în condiții bune și pornim de la acoperiş”, a declarat Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța.

Autorităţile speră ca firma câştigătoare să prezinte proiectul de reabilitare a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa până la sfârşitul lunii aprilie. Lucrările de consolidare, spun reprezentanţii, ar putea să înceapă într-un an şi jumătate. Accesarea iniţială de fonduri cuprinde aproximativ șapte milioane de lei, insă aceste costuri au fost estimate în 2016, iar în timp preţul materialelor şi a mâinii de lucru au crescut considerabil. Bugetul va fi restabilit.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233