Zona Pescărie, îngropată în gunoaie: sticle goale, ambalaje și mucuri de țigară se zăresc la tot pasul
Zone importante din orașul nostru au fost uitate de autorități și în timp au fost acoperite de gunoaie. Sticlele goale, ambalajele alimentelor și mucurile de țigară creează tabloul în zona Pescărie, cândva cea mai vizitată de turiștii români și străini care ajungeau pe litoralul românesc. Lăsată într-un con de umbră, locul a devenit groapa de gunoi a trecătorilor.
Pet-uri, materiale textile, ambalajele alimentare precum și mucurile de țigară au format un covor peste ceea ce în urmă cu 30 de ani era cea mai importantă zonă turistică de la malul mării. Zona Pescărie este liantul dintre Constanța și stațiunea Mamaia, iar dealurile s-au transformat în munți de gunoaie.
Au dat bani grei ca să obțină un loc în prima linie lângă mare, însă vederea unora dintre locuitorii acestor blocuri s-a transformat într-o mare de gunoaie.
Priveliștea de peste o sută de mii de euro este umbrită de deșeuri aruncate chiar de mâna omului și luate de vânt. Zona era cândva una dintre cele mai căutate de localnici și turiștii care găseau aici locul perfect de meditație și relaxare. Astăzi nisipul este îmbrăcat în gunoaie, iar în locul florilor de pe dealul dintre oraș și mare zac ambalajele colorate ale alimentelor.
„Păi vedeți și dumneavoastră... eu nu înțeleg de ce nimeni nu e în stare să le ridice. Noi de fiecare dată când mergem la plimbare luăm o pungă în care să strângem o sticlă ceva și să o aruncăm la gunoi”, spune o constănțeancă.
„În fața blocului existau trandafiri și lalele și toată lumea se îngrijea. E deprimant, Constanța e o metropolă un oraș cu pretenții în România. Să vezi atâta mizerie vedeți chiar în jurul nostru, sticle goale, resturi și nimeni nu întreprinde ceva”, spune un constănțean.
Biologii marini și ONG urile au organizat mai multe acțiuni de verificare a calității apei și nisipului, iar cei din urmă sunt voluntarii care organizează de cel puțin două ori pe an acțiuni de ecologizare a plajelor de pe litoralul românesc. În urmă cu un an mai mulți voluntari au participat la curățarea zonei Pescărie însă deșeurile au apărut la loc într-un timp foarte scurt. Specialiștii vin cu soluții ca în afară, acolo unde autoritățile au amenajat diverse spații ecologice care să încânte atât copiii, cât și adulții.
„Foarte frumos au făcut unii străini niște dispozitive din plasă în forma animalelor marine pe care să le umple cu plastic de exemplu, cu recipientele de la apă de la sucuri, cu aluminiul de la suc sau bere și atunci, mai ales copiii sunt tentați să folosească aceste recipiente care au forma unor animale marine: uite, umplem delfinul, umplem steaua de mare și așa mai departe”, a declarat Valeria Abaza, director INCDM.
În fiecare an, voluntarii trag semnale de alarmă privind cantitățile de deșeuri existente pe plajele românești, și încercă să convingem autoritățile să acționeze pentru a stopa acest fenomen. Însă de cele mai multe ori sunt singurii care se implică constant în astfel de acțiuni. Spre exemplu, la sfârșitul anului trecut au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc 21 de mii de deșeuri.