Șacalii au dat de furcă multor gospodării dobrogene: specialiștii de mediu atrag atenția că nu vânătoarea este soluția
Șacalii care atacă gospodăriile sunt o problemă pentru mulți dintre dobrogeni. Aceștia se plâng că, tot mai des, animalele sălbatice le invadează curțile și le devorează animalele. Nu vânătoarea este însă soluția. Specialiștii de mediu atrag atenția că împușcarea haotică a șacalilor ar cauza și mai multe pagube.
Incidentele în care șacalii au pătruns în curțile oamenilor i-au făcut pe aceștia să se gândească tot mai serios la vânătoare. Aceasta, însă ar agrava și mai mult lucrurile.
„Este o specie care are o capacitate de adaptare la mediul stresant, ceea ce include și vânătoarea, extrem de ridicată. În momentul în care tu aplici acest stres al vânătorii asupra populației, ei se vor dezvolta mai mult și vor avea o expansiune mai rapidă”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.
Iar aceste animale, deși cauzează pagube, sunt extrem de importante pentru ecosistem.
„Este o specie omnivoră. El se hrănește de tip atât necrofag, consumând cadavre, curățând practic mediul. Consumă hrană vegetală și bineînțeles că și vânează în principiu animale mici, rozătoare”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.
Specialiștii fac apel la simțul civic și la educația oamenilor, pentru un trai în armonie cu toate animalele. De cele mai multe ori, vinovată pentru pagube este doar neglijența umană.
„Trebuie să conștientizeze faptul că el trăiește într-un mediu natural, indiferent de situație, că e oraș sau sat. Trebuie să-și gestioneze deșeurile, pentru că în primul și în primul rând sunt atrași de gropile de gunoi care nu sunt gestionate deloc, nu că iresponsabil, ci nu sunt gestionate deloc. Iar animalele domestice, noi trebuie să le protejăm, nu să le lăsăm libere”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.
Oficialii nu știu numărul real al șacalilor, ci doar că apar tot mai mulți. Ultima numărătoare din deltă a fost făcută în 2018. Atunci erau aproximativ 2.400 de exemplare.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

