dobroge.tv

Live

POLUARE LA CONSTANȚA

Masca de protecție, cel mai des întâlnit deșeu pe plajele din Constanța: specialiștii trag un semnal de alarmă

19 februarie 2021
Publicitate

Trei luni ne mai despart de noul sezon estival la malul mării, însă plajele nu par să fie pregătite să își primească turiștii. Zeci de mii de deșeuri menajere, obiecte vestimentare și alte recipiente din aluminiu și plastic zac pe nisip, la doi pași de mal. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la măștile chirurgicale care au ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri de pe nisip. Acestea fie sunt aruncate de mâna omului, fie sunt aduse la mal de valurile mării.

Așa arată porțiuni întregi de plajă de pe litoralul românesc înainte cu doar 3 luni de deschiderea noului sezon estival. Plastic aruncat la voia întâmplării, mucuri de țigară și ambalaje de la alimentele consumate au ajuns pe nisipul de la malul mării. O simplă plimbare pe plajă ne arată că nu toți cei care ajung la malul mării au grijă de mediu, iar oamenii fac slalom printre gunoaie în căutarea unei oaze de liniște și relaxare.

E cam multă mizerie. Cartoane, placaje de lemn, sticle de plastic, hârtii”, spune o constănțeancă.

Totul pleacă de la educație”, spune un constănțean.

Printre sticle, pet-uri și doze de aluminiu, masca de protecție a devenit unul dintre cele mai des întâlnite și toxice deșeuri de pe plaje.

Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, asupra cărora voluntarii de mediu trag deja un semnal de alarmă, și spun că situaţia este îngrijorătoare. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, iar asta le transformă în bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme încoace.

Specialiștii atrag atenția cu privire la noile tipuri de deșeuri: acestea sunt dăunătoare mediului, și chiar dacă sunt biodegradabile, dispar în mod natural în sute de ani.

În timpul pandemiei, măștile reprezintă o altă sursă de deșeuri, care se vede nu numai în oraș, ci și în mare. Deci, aceste deșeuri ajung și în mare. Și ca urmare, datorită dinamicii valurilor, ajung pe plaje”, a declarat Valeria Abaza, director INCDM.

ONG-urile depun eforturi pentru a elibera plaja de gunoaie indiferent de anotimp. În special în această perioadă de presezon estival. Nici gerul de afară nu îi oprește pe voluntari din activitate.

Am găsit deșeuri care nu sunt din România, care au etichete din Turcia sau Ucraina, Rusia. Sunt practic deșeuri care au ajuns prin intermediul curenților marini pe malul mării”, a declarat Mihaela Cândea, director ONG Mare Nostrum.

Chiar și așa, statistica pare să fie mai bună față de anii trecuți. Potrivit studiilor, la sfârșitul lui 2020 au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc 21 de mii de deșeuri diferite, cu 12 mii mai puține față de raportarea din toamna anului 2019.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233