Fermierii dobrogeni ar putea primi bani dacă pe terenurile lor sunt văzute gâște cu gâtul roșu
Fermierii dobrogeni ar putea primi despăgubiri dacă pe terenurile lor sunt văzute gâște cu gâtul roșu. Specia, care este pe cale de dispariție a fost inclusă într-un program de conservare. În prezent, în toată lumea există puțin peste 50.000 de exemplare de astfel de păsări, iar dintre acestea, peste 40 de mii iernează în Dobrogea.
Gâsca cu gât roșu este un simbol pentru Dobrogea. Din cauză că a fost vânată masiv, specia este acum pe cale de dispariție. Un ONG vine, însă cu o soluție. Fermierii dobrogeni pe terenurile cărora iernează gâștele să primească bani. Astfel, exemplarele nu vor mai fi gonite și așa va fi mai ușoară monitorizarea lor.
„Există fonduri de tipul agro-mediu care se acordă fermierilor pe terenul cărora aceste specii se hrănesc. Ele iernând la noi în țară, se hrănesc pe terenurile agricole. Și bineînțeles pot ajunge din anumite puncte de vedere să producă pagube. Acestor tipuri de proiecte li se alocă fonduri pe direcția Uniunii Europene și fonduri naționale, proprii, private din toate ramurile care vor să se implice în așa ceva”, a declarat Elena Buhaciuc, biolog.
Implementarea proiectului nu a fost ușoară. Reprezentanții organizațiilor de mediu au dus lupte grele ca specia să fie ocrotită. Din cauza vânătorii, mai sunt foarte puține astfel de păsări în lume.
„Gâsca cu gât roșu este importantă la nivel global deoarece estimările numărătorilor au arătat că mai există maxim 44.000-57.000 de indivizi la nivel global. Ceea ce pentru o populație viabilă este foarte puțin, ea devenind vulnerabila”, a mai declarat Elena Buhaciuc, biolog.
Gâsca cu gât roșu este o pasăre de talie mică. Aceasta cuibăreşte în tundra Siberiană şi iernează în sud-estul Europei, parcurgând anual aproximativ 4.000 de km. Cele mai multe exemplare se găsesc în Dobrogea.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

