Fără teste COVID pentru navigatori: este solicitarea sindicatelor în urma unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență
Fără teste PCR pentru navigatori. Este solicitarea pe care o au sindicatele, în urma unei hotărâri ce prevede testarea obligatorie pentru toți cei care intră sau ies din porturi. Marinarii spun că această măsură este inutilă, deoarece viața pe mare înseamnă izolare și nu există pericolul infectării cu SARS-CoV-2.
Hotărârea de a cere navigatorilor teste PCR a trezit nemulțumirea sindicatelor. Motivul ar fi apariția noilor tulpini de COVID-19. În prezent, marinarii sunt exceptați doar de la măsura carantinării, așa cum se arată în Hotărârea număul 9 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Concret, măsura se aplică pentru:
„Personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport sau care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă, prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale” (se arată în Hotărârea nr.9 a CNSU).
Decizia de a-i testa pe marinari este criticată de cei din domeniu.
„La comunitățile de unde nu ai acest pericol, nu are rost să impui ceva ca să blochezi repatrierea navigatorilor la bordul navelor”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.
Sindicaliștii au început demersurile pentru ca măsura testării să nu li se mai aplice și navigatorilor. Schimbul de echipaj ar putea fi blocat, este unul dintre argumentele celor din domeniu.
„Comerțul Mondial acum este susținut de transportul maritim. El practic ține și economia mondială. Noi trebuie să creăm niște culoare verzi pentru navigatori în toată lumea. Sunt niște directive IMO, directive ale Uniunii Europene. Navigatorii trebuie să aibă facilități. Ei nu se pot îmbolnăvi la bord pentru că sunt o comunitate izolată, stau foarte mult timp la bord deci. Este exclus să aibă un potențial focar de infecție de la navă, când vine spre țară”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.
Sindicaliștii au mari speranțe că în următoarea hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență va fi remediată situația.