Fermierii dobrogeni au protestat joi în fața Prefecturii Constanța: „Alocați bani pentru despăgubiri”
Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, a ajuns la limită. Oamenii au protestat astăzi pe platoul Prefecturii. Agricultorii sunt revoltatați și spun că nu au primit nici până acum despăgubirile promise. Mai mult, vor ca zona Dobrogei să beneficieze de fonduri pentru dezvoltarea sistemului de irigații. „Alocați bani pentru despăgubiri”, „Schimbările climatice sunt o realitate” sau „Vrem apă”, sunt doar o parte din mesajele pe care le-au afișat în fața instituției.
„La nivel de țară sunt calamitate 1.200.000 de hectare, din care 400.000 de hectare sunt calamitate numai în județul Constanța. Și mai sunt încă vreo câteva zeci de mii și în județul Tulcea, care beneficiază pe o parte de suprafața de irigații”, a declarat Teodor Ichim, președinte APAD.
Județul Constanța are peste 450.000 de hectare afectate de secetă, adică mai mult de o treime din suprafața totală este distrusă la nivel național. Motiv pentru care agricultorii au cerut sprijin guvernaților. Însă au primit doar promisiuni. Așa că membrii Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea au protestat, joi, în fața Prefecturii.
„Au existat promisiuni anul trecut, pe tot parcursul anului, că se for oferi despăgubiri pe culturile de toamnă. Banii nu sunt prevăzuți în actualul buget și solicităm alocarea banilor și de asemenea, vrem să dezvoltăm sistemul de irigații”, a declarat Răzvan Filipescu, președinte APAD.
„Realitatea din agricultură este ceea ce este și plus faptul că au promis și sunt mincinoși. De ce au promis și acum nu se țin de cuvânt?”, spune un protestatar.
570 de milioane de euro trebuiau să ajungă la fermierii din județele Constanța și Tulcea. Agricultorii sunt nemulțumiți și pentru că banii promiși nu au fost incluși nici în bugetul de stat pentru 2021.
„Să nu-și bată joc de agricultură. Sunt foarte mulți oameni care riscă să intre în faliment. Bani există, vor exista. Important este să dea. Important este să le pese de agricultură, de agricultori, de starea agricultorilor și să înțeleagă că banii pe care îi alocă acum sunt bani care se întorc în economie și vor salva, nu numai pe fermieri, dar și locurile de muncă pe care aceștia le-au creat”, a mai declarat Răzvan Filipescu, președinte APAD.
„Statul ca un bun administrator ar fi trebuit și trebuie să prevadă un fond de rezervă pentru calamități și dezastre naturale la care să apeleze atunci când se întâmplă lucruri de genul celor întâmplate anul trecut. Statul nu gestionează bine banii. Bani există, dar noi nu cerem decât gestionarea bună a banului public”, a mai declarat Teodor Ichim, președinte APAD.
Fermierii spun că au fost luate credite de la bancă pentru a face investiții. Însă producția de anul trecut nu a fost suficientă nici măcar pentru a acoperii cheltuielile minime.
„Am investit pentru anul 2020 aproape toți banii pe care trebuia să-i investim în culturile agricole într-o producție neterminată, într-o producție în curs care nu s-a mai definitivat. Nu s-a mai concretizat. Noi nu am avut niciun fel de venit din agricultură anul trecut. Numai pierdere. Nu am luat absolut nimic”, a mai declarat Teodor Ichim, președinte APAD.
Oamenii sunt că dacă nu vor primi ajutor, în patru-cinci ani de zile, din cauza schimbărilor climatice, în județul Constanța nu se va mai putea face agricultură deloc. Agricultorii sunt dispuși să continue seria protestelor și să meargă chiar și la București.