dobroge.tv

Live

Metoda de înșelăciune „COVID”, în vizorul polițiștilor constănțeni: s-a demarat acțiunea „Spune NU hoților!”

Publicitate

O nouă practică de înșelăciune, în trend cu pandemia, face ravagii în rândul constănțenilor. Este vorba de „Metoda COVID”. Aceasta este identică cu binecunoscuta metoda „Accidentul”. Însă oamenii au înțeles cât de important este să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute și nici nu mai oferă bani oricui. Așa că și rata furturilor din locuințe a scăzut cu 23%. Mai mult, polițiștii au demarat și o acțiune de prevenire.

Infracțiunile de furt din locuință au scăzut considerabil în luna ianuarie 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși numărul acestor fapte au scăzut în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului 2020 și constatăm o scădere de aproximativ 23% la acest tip de infracțiuni, totuși, oamenii trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun dacă lasă anumite persoane necunoscute să pătrundă în locuința lor”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Metoda accidentul este una dintre cele mai cunoscute metode de înșelăciune, cel puțin la nivelul județului Constanța. Nu există cartier în municipiu unde oamenii să nu fi auzit de această practică.

Constănțeancă: Mi s-a întâmplat telefonic. Două telefoane am primit aseară.

Reporter: Ce v-au spus?

Constănțeancă: Ce să-mi spună? La unu mi-au luat banii și la doilea nu am răspuns că învățasem lecția. Verifică și prin telefoane. Mi s-a întâmplat și altă dată cu „Accidentul”

Am avut o colegă cu metoda „Accidentul” doar pentru bani, restul nu. Și-a dat seama că este vorba despre înșelăciune. I s-a spus că băiatul ei are probleme, este bolnav, dar de fapt nu era așa. Și-a dat seama și nu s-a întâmplat nimic”, spune o constănțeancă.

Și pentru că tot mai mulți constănțeni au început să afle despre metoda „Accidentul” și nu au mai reușit să le ia banii oamenilor, au fost nevoiți să devină inventivi. Așa a apărut metoda „Pomana”.

Este metoda prin care hoții vin la domiciliul persoanelor și, sub pretextul oferirii unor produse alimentare, spun că dau de pomană pentru persoane dragi care au decedat, vă intră în locuință și într-un moment de neatenție vă pot lăsa fără bunuri sau fără bani”, a mai declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

La scurt timp, metoda „Accidentul” a fost reinventată și s-a transformat în metoda „COVID”.

Victimele sunt apelate pe telefon și li se spune faptul că o persoană apropiată s-a îmbolnăvit cu SARS-CoV-2 și are nevoie de o sumă de bani. Această metodă este adaptată după metoda Accidentul”, a mai spus Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Pentru a atrage atenția tuturor cetățenilor, polițiștii și jandarmii au inițiat o campanie de prevenire a furturilor din locuințe prin metode de înșelăciune, intitulată "Spune NU hoților!".

Siguranța persoanelor, dar și a bunurilor acestora este una dintre prioritățile noastre. Cu scopul de a conștientiza cetățenii cu privire la riscurile la care se expun dacă nu sunt atenți, dacă nu sunt vigilenți, atunci când iau contact cu anumite persoane cu un comportament aparent bine voitor dar care încearcă să-și atingă anumite scopuri”, a declarat lt. col. Răzvan Ivan, purtător de cuvânt IJJ Constanța.

Acțiunea s-a desfășurat atât pe străzile orașului, cât și în autobuze.

Constănțenii spun că acțiunea este binevenită, mai ales că sunt foarte mulți bătrâni care deschid ușa indiferent de persoana care se află în spatele ei.

Este foarte bună. Adică se previn atâtea infracțiuni care au loc în ziua de astăzi și atâtea probleme. Bătrâni care deschid ușile la oricine. Oricum, mai multă atenție că vedeți ce se întâmplă și ce vremuri am apucat”, spune o constănțeancă.

Acum o săptămână au sunat la interfon să ne spună că sunt de la gaz și nu am deschis. M-am uitat pe geam să văd dacă e mașina de intervenție de la gaz că nu or veni cu sacoșa în mână. Nu era nicio mașină. Mulți sună și când întrebi cine sunt, sunt de la pliante. Eu nu deschid”, spune o altă constănțeancă.

Polițiștii le recomandă constănțenilor să nu permită accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse „promoţii” și să nu ofere bani celor care sună la telefon pentru diferite probleme.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233