Pandemia și depresia: specialiștii spun că lipsa socializării și a activităților cu cei dragi sunt factori care ne afectează emoțional
De aproape un an de zile am încercat, cu toții, să ne adaptăm la o nouă viață. Ne-au lipsit prietenii, activitățile și ieșirile cu cei dragi. Dincolo de neplăcerea cauzată de statul în casă, specialiștii spun că lipsa socializării poate duce la stări de tristețe, anxietate și chiar depresie. Adolescenții și bătrânii sunt cei mai afectați.
Pandemia a însemnat peste tot în lume restricții. Izolarea socială, obligativitatea de a sta în casă și lipsa activităților cu care oamenii erau obișnuiți sunt factori care duc, în timp, la crearea unor stări de disconfort psihic. De la mic la mare, cu toții au avut de suferit, într-un fel sau altul din cauza restricțiilor impuse de criza sanitară. Psihologii spun că, în lipsa activităților sociale și a interacțiunii cu prietenii, de pildă, creierul uman poate primi anumite mesaje negative.
„Mergem încet-încet către elemente specifice stării de depresie, dar nu neapărat că devenim persoane depresive, ci poate uneori suntem mai triști, mai anxioși, mai nesiguri pe ceea ce vom face”, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.
Cu toate că afecțiunile nu țin cont de vârstă, bătrânii și adolescenții sunt cei mai predispuși să capete stări de anxietate și, mai rău, depresie. Alexia are 16 ani. Este o persoană optimistă și spune că pandemia nu i-a adus nici măcar tristețe. Recunoaște că multe lucruri i-au lipsit și încă îi lipsesc.
„În vară mi-au lipsit foarte mult festivalurile, petrecerile, ieșirile. Dar asta e, trebuie să ne adaptăm”, spune Alexia.
Diana, în schimb, spune că a avut momente în care s-a simțit cu adevărat tristă. Lipsa celor apropiați a marcat-o.
„Am stat să învăț mult în casă și singura mea scăpare era să mai ies cu prietenii să mai vorbim, la o cafea. Dar în pandemie n-am avut deloc posibilitatea aceasta”, spune Diana.
Faptul că tinerii au fost nevoiți să își petreacă mare parte din timp în spatele unui calculator, mai ales ca urmare a învățământului on-line, a contribuit la creșterea stărilor psihice negative. În plus, adolescența în sine este o perioadă dificilă.
„Adolescența presupune aceste instabilități emoționale. Treceri nejustificate de la stări emoționale pozitive, la stări emoționale negative și atunci, poate aceste două extreme sunt de observat”, a mai declarat Cristina Gemănaru, psiholog.
O mare atenție trebuie să li se acorde și celor în vârstă.
„În perioadele acelea când aveam anumite spații orare în care să ieșim din casă, chiar că nu m-am simțit bine”, spune o constănțeancă.
„Nu m-am simțit bine și mai ales că stând în casă în perioada asta a pandemiei, nu prea ai chef. An de an plecam în câte o excursie, mai câte o escapadă prin țară. S-au dus toate astea”, spune un constănțean.
Specialiștii spun că seniorii ar trebui să fie integrați în cât mai multe activități care să le ocupe timpul și să le dea o stare de bine.