dobroge.tv

Live

Dependența de ecrane, agravată de școala online: specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele ce pot apărea

10 februarie 2021
Publicitate

Trei luni în care au folosit în permanență telefonul, laptopul sau tableta. Elevii au petrecut de până la cinci ori mai mult timp în fața unui ecran. Școala online a fost mediul propice pentru dezvoltarea acestei dependențe. O parte din elevi au revenit în bănci, însă specialiștii sunt îngrijorați că tinerii se vor readapta mai greu la ceea ce a fost înainte de pandemie.

S-a creat un obicei. De la cei mai mici, până la tinerii de liceu și facultate, pe toți îi găseam în fața unui dispozitiv încă de dimineață, așteptând să se conecteze. Părinții spun că de când cu școala online, s-a depășit cu mult limita impusă de ei. Dacă un copil de școală primară avea voie maximum două ore pe zi în fața unui ecran, acesta a ajuns să petreacă mult mai mult timp pe internet.

Reporter: De exemplu, înainte de pandemie, cât timp petrecea copilul în fața calculatorului, telefonului?

Constănțean: Maxim, maxim, acumulat toată ziua o oră – o oră jumate. Știți care e problema cu online-ul? După 4 ore petrecute în fața calculatorului, nu poți să-i spui: tati, nu mai ai voie să stai să te uiți la ale tale. Ce faci, cum poți să-l privezi de chestiile care sunt ale lui personale?

Strict orele care se desfășurau și apoi temele, dar de obicei imprimam temele trimise de doamna ca să evităm statul la calculator”, spune o mămică.

Pe de altă parte, alți părinți nu sunt încântați de întoarcerea școlarilor în bănci. Spun că preferă școala online, deși recunosc că nu a fost mereu eficientă și că elevii au stat prea mult în fața calculatorului.

Aș fi preferat ca măcar până la sfârșitul anului să facă școala online, deși nu este deloc ușor, copiii stau foarte mult în fața ecranelor, au foarte multe teme, este foarte obositor și pentru doamnele învățătoare care sunt solicitate toată ziua”, spune o constănțeancă.

Dacă adolescenții petreceau o mare parte din zi pe telefon sau tabletă și până în anul pandemic, cei mici au fost nevoiți să stea în fața unui ecran mai multe ore decât ar fi sănătos.

Luni, o parte dintre elevii constănțeni s-au întors în bănci. Ceilalți, însă, continuă cu orele online, asta înseamnă să petreacă în continuare un timp îndelungat în fața ecranelor.

Specialiștii atenționează că există repercusiuni serioase din punct de vedere psihologic. Aceștia sunt de părere că va fi nevoie de un efort comun și din partea dascălilor, dar și din partea părinților pentru a-i convinge pe tineri să renunțe la aceste device-uri.

Ne așteptam ca în momentul reîntoarcerii lor într-o colectivitate, într-un grup, mai ales la cei mici, să ne confruntăm cu un mare deficit de atenție, cu un mare deficit în ceea ce privește capacitatea de concentrare și, de ce nu, poate și o superficialitate în ceea ce privește responsabilitatea”, a declarat Cristina Gemănaru, psiho-terapeut.

Experții mai atrag atenția că aceasta este o perioadă de readaptare și le recomandă cadrelor didactice, ca înainte de predarea materiei propriu-zise, să desfășoare diferite activități sau jocuri pentru a le câștiga atenția.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233