Pandemia a schimbat obiceiurile de consum: dezinfectantul și săpunul, cele mai căutate de oameni
Pandemia a schimbat obiceiurile de consum ale oamenilor. În ultimul an, au explodat vânzările la produse sanitare și de îngrijire, conform unui studiu. Statul acasă i-a făcut pe constănțeni să cheltuiască mai mulți bani și pe produsele electronice și electrocasnice, mai arată studiul.
Acest domn nu se desparte de gelul antibacterian. De la începutul pandemiei, are grijă să poarte sticluța asupra lui în permanență și ca să fie sigur că nu rămâne fără, are și rezerve.
„Trebuie să mă dezinfectez, normal. Că altfel, pui mâna pe aici și îl iei acasă”, spune un constănțean.
În ultimul an, cheltuielile familiei au fost mai mari, tocmai din această cauză. Produsele dezinfectante sunt mai scumpe, iar o igienă riguroasă înseamnă, automat un consum mai mare de produse.
„Dacă e pentru ceva mai periculos, e și mai scump. Se consumă mult pentru că dai cu mopul prin hol, prin casă. De exemplu, amândoi avem pensii cu care să cumpărăm și ne mai rămânea ceva. Acuma nu mai”, mai spune constănțeanul.
Există însă și oameni care au cheltuit la fel pe produsele de îngrijire, fără a aloca un buget suplimentar.
„An de an am avut în casă toate produsele astea. Săpun, dezinfectante, creme”, spune o constănțeancă.
Iar acesta nu este singurul sector care a înregistrat creșteri. Pandemia a schimbat obiceiurile oamenilor
Și produsele electronice au fost la mare căutare în perioada pandemiei. Vânzările de telefoane, tablete și laptopuri au explodat în 2020.
„Caut o mașină de spălat, un frigider pentru casa mea nouă și alte electronice”, spune un cumpărător.
Potrivit unu studiu realizat la începutul acestui an, și școala online a contribuit la aceste schimbări. Oamenii au cheltuit mai mult pe tablete și laptopuri, iar rechizitele tradiționale au început să se vândă abia acum, la începutul acestui an.
„Avem o orientare spre produsele de larg consum, pe produse electrocasnice. Chiar ianuarie a fost o lună în care programul nostru RABLA a ajutat la creșterea vânzărilor. Iar în ultima săptămână, odată cu redeschiderea mall-urilor observăm o creștere pe produsele care sunt de impuls. Și, bineînțeles, în ultima săptămână pe produsele care țin de școală”, a declarat Cristian Năstase, manager magazin.
Pentru că oamenii au ieșit mai rar din case, s-a înregistrat o scădere în ceea ce privește vânzarea de obiecte vestimentare. Totuși, alimentele au rămas la fel de căutate, se mai arată în studiu.