dobroge.tv

Live

LA MARGINEA PRĂPASTIEI

Din cauza malului care se surpă, mai multe familii din Cumpăna au fost deja evacuate din gospodării

03 februarie 2021
Publicitate

Malul de la Cumpăna continuă să se surpe sub privirile neputincioase ale localnicilor. Opt familii au fost evacuate până acum, iar ceilalți localnici cred că doar o minune le mai poate salva agoniseala. În prezent, 27 de locuințe se află la buza prăpastiei și sunt în pericol.

Suntem neglijați, suntem nervoși. Deja o persoană a murit din cauza stresului!”, spune un localnic.

Oamenii care au locuințe pe malul canalului Dunăre-Marea Neagră trăiesc fiecare zi cu teamă. Fiecare ploaie sau ninsoare ar putea naște o adevărată tragedie.

Opt familii din Cumpăna au fost nevoite să-și lase casele și tot ce au agonisit într-o viață și să se mute în locuințe ale Primăriei. Motivul este surparea malului.

Din zona aceasta, inclusiv eu, sunt evacuate două proprietăți cu trei familii și din grija Primăriei, pentru a-mi proteja viața, mi-a dat o garsonieră”, spune un localnic.

Familiile care aveau case în prima linie, pe mal, au lăsat totul în urmă și s-au mutat în locuințe primite de la primărie. Dar nu se îndură să își lase munca de-o viață în urmă.

Vine primăvara, mai aranjezi un pom, mai tai o cracă, o vie. Deci sunt probleme de gospodărie, mai ai un cățel, mai ai o pisică”, mai spune localnicul.

Problemele au început la Cumpăna încă din 2018, dar în 2019 a avut loc prima alunecare de teren. A doua alunecare, din luna august a avut drept consecință evacuarea celor care locuiau pe mal.

Dărâmarea malului canalului a început în 2018, în jurul datei de 1 mai. De atunci, în continuu, a căzut câte o bucată”, mai spune localnicul.

Primarul din Cumpăna spune că a făcut toate demersurile ca autoritățile să ia măsuri cât mai urgente. Proiectul de consolidare a malului va începe în luna aprilie, dar ar putea fi prea târziu. Argila roșie din care este alcătuit terenul se fisurează puternic în perioada de dezgheț și ploi. Așadar, pământul s-ar putea surpa și mai tare.

Zilnic cade câte o falie de pământ. Vezi cum se deplasează terenul. Este adevărat, în lungime, nu doar în adâncime. Pentru că s-a dus în adâncime până la cinci metri de gardul oamenilor. Gardul, limita proprietății lângă casa omului. Dacă lucrările ar porni și ar fi accelerate, subliniez, nu până la cota 61 cât zice, până la cota 46, unde se poate consolida strada. Am avea cât de cât liniștea că aceste case ale oamenilor nu se prăpădi. Nu vor rămâne oamenii fără case. Asta solicit eu”, a declarat Mariana Gâju, primar Cumpăna.

Pe 4 august 2019, ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Răzvan Cuc a vizitat Cumpăna și a transmis cetățenilor, într-o postare pe o rețea de socializare, că a luat toate măsurile administrative ca lucrările să înceapă imediat. Acestea, însă, au rămas doar promisiuni goale, spun localnicii dar și autoritățile locale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233