dobroge.tv

Live

În câțiva ani, Constanța va avea un Acvariu nou și modern

02 februarie 2021
Publicitate

Constanța va avea în trei-patru ani un acvariu nou și modern, cu specii marine deosebite. Actualul Acvariul de pe faleza Cazinoului funcționează într-o clădire veche din 1910. Deși administratorii încearcă în permanență să aducă îmbunătățiri și să o consolideze, timpul își spune cuvântul. Tencuiala fațadelor a început să cadă, iar odată cu aceasta și o parte din ornamentație.

Marea, faleza și Cazinoul sunt unele dintre cele mai iubite atracții ale orașului. Acestora li se adaugă și acvariul, care a fost vizitat în fiecare vară de zeci de mii de turiști. Și constănțenii îi trec pragul destul de des. Domnul Ștefan și-a dus nepoții săptămâna trecută să admire speciile de pești. I-ar plăcea să aibă mai multe de văzut în orașul său natal.

Păcat că l-am vizitat că acum nu mai am ce să vizitez. Și ăsta este plăcut, dar nu perfect. Nici la dotarea cu pește și cred că ar trebui să fie niște oameni mai pregătiți pentru a prezenta acvariul ăsta. Cum e ăla de la Tulcea, nu știu dacă l-ați văzut, e superb”, spune domnul Ștefan.

A funcționat ca restaurant, anexă a Cazinoului, apoi din 1958 a devenit acvariu. Din 2012, de când conducerea actuală a preluat clădirea, s-au făcut investiții pentru a elimina sursele de pierderi de apă și vapori de apă din clădire. Acvariul a fost uscat în interior, tencuit și consolidat.

Având în vedere că suntem într-un acvariu, unde se lucrează cu foarte multă apă, evaporarea este masivă, atunci pentru a proteja cumva pereții și personalul, s-a lucrat la un sistem de ventilație. Din cauza vechimii clădirii și a cantității de apă care există aici, care s-a impregnat în pereți pentru că suntem la malul mării, aerul este sărat, evaporația este multă, atunci s-a încercat prin aceste mijloace să se lucreze la bunăstarea clădirii și nu în ultimul rând la bunăstarea angajaților”, a declarant Adriana Chiorean, șef secție Acvariu.

Cu toate acestea, clădirea acvariului, construită la începutul secolului XX, face din ce în ce mai greu față condițiilor cerute de timpurile actuale.

O parte destul de mare dintre ornamentele cu pești realizate pe pereții clădirii, s-au desprins și s-au spart de asfalt. Administratorii acvariului spun că acest lucru se întâmplă odată la 5-6 ani din cauza vechimii clădirii.

Ornamentația a fost executată în 1993 de Gheorghe Firică, un artist plastic care și-a adus contribuția și în realizarea altor lucrări spectaculoase din interiorul Cazinoului, dar și a altor clădiri de patrimoniu.

Bineînțeles că sub acțiunea intemperiilor, clădirea tot suferă. Ea în 1993 a fost decorate așa de un grup de student de la Arte Plastice coordonați de Gheorghe Firică. Noi am reparat în 2014 această fațadă și puteți vedea că unde nu este expusă, s-a păstrat foarte bine”, a declarat Adrian Bîlbă, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Construcția își demonstrează limitele, atât din punct de vedere al vechimii, cât și din punct de vedere al concepției și al modului de organizare. Cu toate aceste, constănțenii trebuie să știe că vor avea un acvariu nou, modern. Proiectul prinde contur și va fi construit în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

În cadrul complexului, oferta dă fie unitară și în niște condiții tehnice și conceptuale moderne: respectiv geam acrilic, tuneluri și bineînțeles un sistem de filtrare modern, unitar, care să constituie un mijloc unitar prin care apa se menține curată, sigură și de asemenea să existe posibilitatea de a deține animale mai deosebite: rechin, pește-lună, pisică de mare. Toate astea sunt specii care au nevoi speciale, nu le putem ține în Acvariul Constanța”, a mai declarat Adrian Bîlbă, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Noul acvariu presupune o investiție de 15 milioane de euro. Proiectul tehnic va fi gata anul acesta, iar construcția propriu-zisă în maximum 3 ani. Acvariul modern va lua locul acestuia, lăsând clădirea actuală pentru a găzdui alte activități.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233