dobroge.tv

Live

Produsele antibacteriene, deși necesare, pot fi periculoase: pot avea reacții adverse dacă sunt utilizate pe termen lung, spun specialiștii

01 februarie 2021
Publicitate

În fiecare iarnă, cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu iritarea sau uscarea pielii. Pandemia, însă, aduce câțiva factori în plus. Pe lângă temperaturile scăzute, igiena mult mai riguroasă impusă de criza sanitară favorizează deshidratarea dermei. Săpunul antibacterian, dezinfectantul sau alcoolul sanitar sunt materiale care au intrat în rutina zilnică în ultimul an. Specialiștii avertizează că deși aceste produse ajută la distrugerea coronavirusului, pot avea şi reacţii adverse, dacă sunt utilizate pe termen lung.

Iarna, pentru piele apar tot felul de inamici. În afară de temperaturile scăzute și vântul puternic cu care ne confruntăm în fiecare sezon rece, avem în continuare de-a face cu pandemia care a impus reguli stricte de igienă. Ne spălăm pe mâini poate mai des decât am făcut-o vreodată, mulți am adoptat şi soluţia folosirii substanţelor dezinfectante.

Deci am dezinfectant lichid, șervețele antibacteriene și la serviciu de câte ori e cazul”, spune o constănțeancă.

Am la serviciu, acasă. La serviciu de exemplu, merg acum și mă dezinfectez și în timp ce mai stăm acolo ne mai dăm din când în când”, spune un constănțean.

Folosirea excesivă a dezinfectantului deshidratează și mai tare pielea, afectată deja de vremea rea.

Foarte des, nici eu nu știu. De obicei, de fiecare data când ies dintr-o unitate sau cobor din autobuze. Folosesc în permanent. Un tub din acesta nu-mi ajunge o săptămână. Am auzit într-adevăr persoane care au probleme grave, însă la mine nu este cazul”, spune o constănțeancă.

Aceste produse ajută la distrugerea coronavirusului, dar pot avea şi reacţii adverse, dacă sunt utilizate pe termen lung, avertizează experții.

Specialiștii spun că iritarea pielii, dermatita și efectul de piele uscată sunt acum foarte frecvente, chiar și la persoanele cu o piele anterior sănătoasă. Spălarea frecventă a mâinilor, dezinfectarea, dar și purtarea echipamentului de protecție au favorizat apariția acestor afecțiuni.

Medicii dermatologi ne sfătuiesc să ne protejăm pielea mâinilor de efectele dezinfectării frecvente.

Sigur, creme de hidratare, uleiuri, la nivelul mâinilor chiar sunt de acord cu uleiul de argan, uleiul de cocos, uleiul de măsline este foarte indicat, putem folosi vitamina E, vitamina A, există vitamina A uleioasă care se poate folosi de asemenea, iar dermatologul, dacă apar probleme, poate să recomande preparate cu cortizon”, declară Irena Smadea, dermatolog.

Și masca poate fi o pacoste pe vreme rea. Acneea, dar și uscăciunea buzelor sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă oamenii. Persoanele care au probleme cu vederea, li se aburesc tot timpul ochelarii atunci când poartă masca de protecție.

Obiceiul acesta de a nu schimba chiar de două ori pe zi masca, mai ales în perioada rece când am văzut cum se umezește împreună cu respirația caldă, poate să accentueze acneea, să o demaște – sunt persoane care nu au avut acnee și vin ți spun că de la mască i s-a întâmplat lucrul ăsta, uscăciunea buzelor vine și pe o lipsă de hidratare, pentru că purtând mască, uităm să mai bem apă, cei doi litri jumate pe zi”, mai spune Irena Smadea, dermatolog.

Spălatul foarte des pe mâini şi folosirea substanţelor dezinfectante sunt gesturi salvatoare în lupta coronavirusului. Specialiștii ne recomandă să ținem cont de aceste reguli de igienă, dar să nu facem excese și să ne protejăm corespunzător.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233