dobroge.tv

Live

Sute de elevi și copii de grădiniță din Constanța sunt în pericol: clădirile în care învață riscă să se prăbușească la cutremur

01 februarie 2021
Publicitate

Situație alarmantă la Constanța. Sute de elevi și copii de grădiniță sunt într-un real pericol. Învață în clădiri vechi de peste un secol care la un cutremur mai puternic riscă să se prăbușească. Administrația locală a inventariat aceste clădiri și a constatat cu stupoare că doar 15 dintre ele au fost expertizate tehnic în ultimii cinci ani. Iar asta se întâmplă în condițiile în care peste o săptămâna elevii se întorc la cursuri, în unitățile de învățământ.

Chiar și fără să avem o expertiză tehnică de structură la îndemână, cred că-și dă seama orice persoană care trece pe stradă că este un adevărat risc. E foarte înclinat și e un zid foarte gros, e clar că nu mai este în echilibru acel volum construit”, a declarat Andrei Chivu, arhitect.

Grădiniță cu program normal numărul 16 din Constanța își desfășoară activitatea într-o clădire ridicată în perioada celui de al doilea Război Mondial. Este situată în centru istoric al orașului, acolo unde mai toate clădirile se află într un stadiu avansat de degradare. A mai beneficiat de renovări de-a lungul timpului, însă niciodată nu a fost expertizată și consolidată.

Clădirile istorice, cele de la sfârșit de secol XIX, început de secol XX au un dezavantaj foarte mare. Au pereți foarte groși de zidărie. Acești pereți suportă forța lor axială, adică suportă greutatea clădirii, dar nu suportă forță orizontală pentru că forța seismică este forță de inerție. Atunci clădirea primește o forță proporțională cu greutatea ei la cutremur și aceste clădiri istorice nu rezistă la forțe orizontale. Pereții au tendința de a se desface”, a mai declarat Andrei Chivu, arhitect.

O situație similară se înregistrează și la Colegiul Național Mihai Eminescu. Şcoala veche dobrogeană este ridicată pe vestigiile unei basilice paleocreştine din secolul al IV-lea. Iar în locul unde funcţionează astăzi Colegiul a avut sediul Episcopia Tomisului la finele secolului al IV-lea.

Anul acesta trebuie, conform legii, să ne evaluăm toate clădirile care au fost construite înainte de 1978. Avem destul de multe clădiri care sunt construite mult înaintea acestui an și trebuie să ne asigurăm că actul de educație se desfășoară în cele mai bune condiții, în cele mai în siguranță condiții”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței.

Cele două unități de învățământ fac parte dintr un șir de 79 de construcții, grădinițe și școli din oraș care funcționează în clădiri construite înainte de 1978. Dintre acestea, doar 15 au fost expertizate tehnic în ultimii cinci ani.

Reabilitarea unei clădiri istorice, în cazul de față, chiar monument, include două lucrări importante. Una de consolidare și una de reparare. Avem o consolidare de structură care nu poate fi făcută decât în ansamblul întregii clădiri. Nu poți să consolidezi doar o parte pentru că dacă se dărâmă cealaltă parte la cutremur, pică și partea consolidată, foarte probabil. Deci, bineînțeles că această consolidare se face în ansamblul unui volum construit”, a mai declarat Andrei Chivu, arhitect.

Pentru 27 dintre acestea sunt întocmite deja rapoarte de expertiză, iar încadrarea lor este clase de risc seismic 1, 2 și 3. Prioritatea fiind consolidarea celor de risc seismic 1 și 2, respectiv un număr de 17 clădiri. Și mai sunt, de asemenea, expertize tehnice pentru încă 40 de clădiri, care vor fi actualizate și vor intra imediat în evaluare”, a declarat Doina Tenea, director executiv adjunct, Direcția de Urbanism Primăria Constanța.

Odată finalizată inventarierea unităților de învățământ, echipele municipalității vor realiza un întreg inventar al tuturor clădirilor publice cu potențial risc seismic din municipiul Constanța. Acestea sunt amplasate preponderent în zona peninsulară și centrală a orașului și sunt construite în prima jumătate a secolului al XX-lea, după proiecte tehnice elaborate fără prescripții tehnice de protecție antiseismică. În urmă rapoartelor de expertiză se vor stabili intervențiile necesare și se va realiza încadrarea acestor imobile în clase de importanță și risc seismic.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233