Constănțenii își usucă rufele în public: între blocuri și la ferestre, obiectele vestimentare sunt lăsate în văzul tuturor
Cu rufele la vedere - așa s-au obișnuit să-și ducă traiul constănțenii. În multe cartiere din oraș, oamenii își usucă hainele în văzul tuturor, chiar dacă acest lucru, teoretic, nu este legal. Localnicii spun că sunt conștienți de imaginea dezolantă de ansamblu, dar de cele mai multe ori, nu au de ales.
Doamna Iuliana a locuit toată viața în orașul de la malul mării. Spune ca de când se știe, oamenii și-au uscat rufele în văzul tuturor.
„Nu au unde să le pună probabil. Iar apartamentele astea, din câte știu, nu au uscător. Dacă ar avea un uscător… Nu e frumos, ca aspect, dar asta e”, spune doamna Iuliana.
De la prosoape la obiecte de lenjerie intimă, pe sârmele constănțenilor se găsește orice. În cartierele mai vechi ale orașului, oamenii au născocit, în timp, adevărate uscătorii în aer liber. Agățate la ferestre sau în fața blocului, rufele colorează peisajul urban și așa prea gri.
Constănțenii inventivi au creat adevărate mecanisme între ferestrele lor și copacii din cartier pentru a-și usca rufele. Chiar dacă acest lucru teoretic ar trebui să se pedepsească conform legii, practica este foarte des întâlnită în foarte multe dintre cartierele orașului.n
Imaginea dintre blocuri, cu sârme agățate de copaci și diferite obiecte vestimentare la uscat nu face cinste celui mai important oraș turistic al țării. Oamenii, însă se plâng că nu există soluții și trebuie să se adapteze cum pot.
„Omul se adaptează situației de fapt. Nu e normal. Totuși, ar trebui să vină cineva cu niște idei”, spune un constănțean.
Consolarea unora este că asemenea practici sunt întâlnite peste tot în lume, iar dacă se întâmplă și la case mai mari, nu există motive reale de îngrijorare.
„Și în alte țări se folosește, după câte am văzut la televizor. Și în Italia, Spania, e ceva obișnuit”, mai spune doamna Iuliana.
În 2013, a fost votată o lege care interzice uscarea rufelor în văzul tuturor. Autoritățile locale le atrag atenția oamenilor că aceste practici se sancționează cu amenzi de la 500 la 1000 de lei. Dar până când poliția va verifica fiecare alee și fiecare scară de bloc, oamenii vor continua să își usuce rufele așa cum au făcut generații întregi.