Noua modalitate a agențiilor de turism de a-și atrage clienții: călătorii își pot alege asigurarea COVID-19
Pandemia a adus reinventare în multe domenii de activitate. Iar pentru operatorii din turism, puternici afectați de criza sanitară, supraviețuirea pe piață a fost o adevărată provocare. Pentru a convinge cât mai mulți turiști că vacanțele încă sunt o opțiune, multe agenții de turism pun la dispoziție asigurările COVID-19. Pot fi folosite atât în țară, cât și în străinătate.
După un 2020 dificil și afectat financiar de criza sanitară, agențiile de turism sunt nevoite să îi facă pe turiști să se simtă în siguranță atunci când pleacă în vacanță. Un instrument pe care operatorii îl pun la dispoziția clienților este asigurarea COVID-19. Oferă mai multe avantaje, în funcție de contractul încheiat.
„Discutăm despre asigurarea COVID, care asigură atât înainte de plecare, dacă te îmbolnăvești să poți să recuperezi banii, dar și în cazul în care te-ai îmbolnăvit la destinație să îți recuperezi banii și să ai parte de tratamente la destinație”, declară Cristian Bărhălescu, patron agenție de turism.
„În situații în care turistul ar putea să fie îmbolnăvit sau cineva din familie este grav bolnav, atunci asiguratorul acoperă costurile de anulare a acestor rezervări”, spune Ionuț Nedea, patron agenție de turism.
Asigurările de COVID-19 sunt, de obicei, opționale pentru că reprezintă un cost suplimentar pentru turiști.
„Discutăm despre costuri de la 70, până spre 200-300 de lei”, mai spune Cristian Bărhălescu, patron agenție de turism.
Sunt tarife care depind de câțiva factori. Datoria angajaților agențiilor de turism este să-i informeze pe clienți despre modalitatea de calcul.
Se calculează în funcție de valoarea rezervării și de vârsta persoanei.
Agenții de turism spun că principala întrebare a clienților este ce se poate întâmpla cu vacanța în cazul în care sunt confirmați cu noul coronavirus. Operatorii susțin că procedurile sunt foarte simple.
„Este suficient să demonstreze că sunt bolnavi de COVID. Primesc de la noi și documentele de anulare a rezervării și cu ele își pot recupera imediat banii de la asigurator”, mai spune Ionuț Nedea, patron agenție de turism.
Acest tip de asigurare poate fi folosită atât în sejururi din țară, cât și din străinătate.
„În ultima vreme majoritatea turiștilor care au plecat pe destinații care au solicitat teste COVID au luat astfel de asigurări”, mai spune Cristian Bărhălescu, patron agenție de turism.
Turiștii trebuie să știe că, în funcție de asigurator, există câteva motive care sunt excluse din acoperirea asigurării de călătorie.
Asigurarea nu acoperă situații precum nerespectarea regulilor impuse de autorități sau neglijența sau contaminarea intenționată cu SARS-COV-2.
Pentru vacanțe, agențiile de turism includ în pachete, în cele mai multe cazuri, asigurările medicale, pentru situații deosebite.