Mai săraci, din cauza pandemiei! Șomerii și agricultorii au fost grav afectați: „În anii precedenți stăteam pe linia de plutire”
Pandemia i-a lăsat mai săraci pe constănțeni. În ultimele luni, cei mai afectați au fost șomerii și agricultorii, conform unui studiu. Aceștia au fost nevoiți să se împrumute, deoarece de cele mai multe ori, cheltuielile au depășit veniturile.
Ultimele luni au fost un adevărat coșmar pentru doamna Liliana. De 30 de ani vinde în piață, iar acum abia mai face față cheltuielilor.
Reporter: Cum v-ați descurcat în perioada asta?
Doamna Liliana: Cum am putut, din puțin am pus de-o parte și pentru tarabe.
Clienții sunt puțini, iar situația este tot mai dificilă de la o lună la alta. Nu de puține ori, doamna Liliana a rămas fără niciun ban și a fost nevoită să se împrumute.
Doamna Liliana: Împrumuturi, de colo de colo.
Reporter: Ați fost nevoită să vă împrumutați?
Doamna Liliana: De multe ori, da.
În această situație este și o altă doamnă. Pandemia a scăzut considerabil numărul celor care veneau să cumpere produse bio, din piețe. Banii abia ajung, iar de economie nici nu poate fi vorba.
„În anii precedenți stăteam pe linia de plutire. Nu împrumutam. Trăiam viața de zi cu zi”, spune o constănțeancă.
Puținii bani se duc strict cheltuieli de strictă necesitate.
„Bani de-o parte? Nu-mi permit decât să îmi fac mâncare gătită. Nu-mi permit să iau o pizza”, spune o constănțeancă.
În această toamnă, agricultorii au avut cheltuieli mai mari decât veniturilor, conform studiului. Iar când vorbim de venituri, nu ne referim strict la salariu, ci și la banii proveniți din alte activități pe care aceștia au fost nevoiți să le presteze pentru a-și acoperi cheltuielile.
Închiderea unor sectoare și falimentul iminent al unor afaceri a lăsat mii de constănțeni în șomaj.
Conform studiului, situația a fost destul de dificilă și pentru persoanele aflate în șomaj. Acestea au fost nevoite să se descurce așa cum au putut.
Constănțeancă: Piața a fost și închisă 30 de zile. Și a trebuit să alegem în a sta afară pe platou sau deloc. Eu nu am putut să stau afară, având probleme de sănătate.
Reporter: Cum v-ați descurcat?
Constănțeancă: Mai consumi din resurse, te mai și acomodezi cu puțin. Trebuie să înveți să trăiești și cu puțin.
Studiul a fost efectuat de Institutul Național de Statistică și a vizat ultimele trei luni ale lui 2020.