CONSTANŢA. Afaceri doborâte de pandemie. Numeroase spații comerciale sunt scoase la închiriat sau la vânzare
Bate vântul în magazinele din Constanța care altădată erau pline de clienți. Afectați de pandemie, patronii fie au închis afacerile, fie cei care aveau chiriași, au rămas fără ei. Unii, chiar înainte de sărbători. Sunt administratori încrezători, care speră că situația se va rezolva. Statisticile arată că rata societăților intrate în insolvență a crescut în 2020 cu peste 7 procente față de anul 2019, în contextul pandemiei.
În zona centrală a orașului, constănțenii găseau orice: de la articole vestimentare, la bijuterii, alimente sau alte produse. Acum, multe spații comerciale sunt goale, fie cu gratiile trase, fie cu lacătul pe ușă. De pe strada Ștefan cel Mare, până pe bulevardul Tomis, zeci de clădiri în care în urmă cu câteva luni era forfotă, acum au anunțuri pe geamuri.
Afectați de criza sanitară, numeroși patroni au fost nevoiți să își închidă afacerile. Așa se face că pe bulevardul Tomis, de pildă, în zona zero a orașului, numeroase spații comerciale sunt scoase la închiriat sau spre vânzare.
Explicația vine cel mai bine de la administratorii care au rămas fără clienți: "Din cauza pandemiei... Erau chiriași... Magazin de haine și ce să mai vândă, ce să mai facă, asta e. Cine vrea să vină, dar să mai treacă cu vaccinul ăata, pandemia, se rezolvă. Cu HoReCa, în special cu alimentația publică, acolo e situația disperată”.
Situația este văzută la fel și de oamenii de rând. Doar că aceștia consideră că și prețurile mari la care sunt scoase pentru închiriat respectivele spații alungă clienții.
„Eu cred că
din cauza lipsei de activitate acum cu pandemia, chiriile sunt foarte mari şi activitatea redusă”.
„Bănuiesc că sunt foarte scumpe”.
„Probabil și situația din pandemie şi preţurile neadaptate condițiilor de piață”.
Afaceriștii spun că s-au mai confruntat cu astfel de probleme și sunt încrezători că situația se va rezolva.
„A mai fost o problemă de genul ăsta în 2010, când a venit criza, și am tras vreo 5 ani ”, a spus administratorul unui spațiu comercial.
Criza sanitară a afectat și centrele comerciale din oraș. Multe magazine au obloanele trase și își așteaptă noi chiriași.
În ultima perioadă, mulți constănțeni și-au scos afacerile la închiriat pe internet.
Situația se vede și în statisticile oficiale. Potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Registrul Comerțului Constanța, în primele 8 luni ale anului trecut, în contextul pandemiei, s-au înscris cu aproximativ 28 la sută mai puțini profesioniști, iar rata societăților intrate în insolvență a crescut cu peste 7 procente față de anul 2019.