Statul promite ajutor pentru HoReCa. ''Până acum, însă, toate promisiunile din partea Guvernului s-au dovedit a fi doar vorbe''
Până la 800.000 de euro ar putea să primească, de la stat, o întreprindere din domeniul HoReCa, afectată de pandemie. Este promisiunea autorităților, iar în acest sens, o Ordonanță de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial. Aproximativ 73 de mii de companii vor beneficia de sprijin financiar. Însă unii patroni constănțeni sunt sceptici privind această decizie.
Structurile de cazare, de alimentaţie şi agenţiile de turism, a căror activitate a fost afectată de pandemie sunt categoriile de întreprinderi care trebuie să beneficieze de sprijinul financiar acordat de stat.
„Aceste companii vor primi sprijin financiar precum şi unele măsuri fiscale. O companie va putea primi până la 800.000 de euro ajutor de stat. Estimăm că până la 73.000 de companii din domeniul HoReCa vor beneficia de acest ajutor”, a scris pe o rețea de socializare președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, deputatul constănțean Bogdan Huțucă
„Anunță, de fapt, posibilitatea de a primi noi, ca operatori, în cazul nostru ca agenţie de turism, o sumă în valoare de 20 la sută, nu mai mult de 20 la sută, între cifra de afaceri pe care am avut-o în 2020 față de cifra de afaceri pe care o aveam cu un an înainte”, a declarat Corina Martin, proprietar al unei agenții de turism.
Altfel spus, 20 la sută din ce o astfel de societate a pierdut. Iar Ordonanța cu care a venit Guvernul la sfârșitul anului 2020 pare a fi o gură de aer proaspăt. De îndată ce va fi posibilă aplicarea pentru schema de ajutor, operatorii spun că o vor face.
„Este clar un ajutor concret, apreciem cred că toţi cei din domeniul HoReCa orice iniţiativă a Guvernului de a sprijini domeniul. O să încurajez și toți colegii din breaslă să depună și ei”, a declarat Nicu Lascu, patronul unui restaurant.
„Noi, ca agenție de turism, şi cei mai mulţi dintre colegii mei, de altfel, vorbesc acum şi în numele agenţiilor de turism, dar şi în numele hotelierilor, restaurantelor, cu toţii am aplicat la orice măsură de sprijin a anunțat Guvernul”, a precizat Corina Martin.
În toată această situație, însă, pare să fie și o problemă: lipsa de încredere a reprezentanților HoReCa. Lipsă de încredere ce se bazează pe un precedent: granturile de anul trecut: măsura 1, 2, 3 care ar fi urmat să aducă un sprijin concret în domeniu. Banii ar fi trebuit să ajungă în conturile operatorilor până la sfârșitul anului 2020. Pe măsura 2, de pildă, aproximativ 10 la sută dintre aplicanți ar fi fost verificați și, automat, și-ar fi putut încasa banii. Până la un sprijin real, fiecare operator este pe cont propriu.
„Se poate dovedi într-adevăr o măsură de sprijin dacă această măsură se va împlini în fapt. Până acum, însă, toate promisiunile din partea Guvernului României s-au dovedit a fi doar vorbe”, a completat Corina Martin.
Sprijinul financiar nu este singura măsură de sprijin care apare în ordonanță. Ordonanța mai prevede ca operatorii din HoReCa afectați de pandemie să fie scutiți de impozitul specific în perioada 1 ianuarie-31 martie 2021.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, reprezentanții HoReCa au fost nevoiți fie să își trimită mare parte dintre angajați în șomaj, fie să își închidă afacerile.