Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit la malul mării
Este Crăciunul pentru cei care sărbătoresc pe rit vechi. Chiar dacă pandemia a limitat petrecerile și mesele copioase, comunitățile care sărbătoresc cu două săptămâni mai târziu au găsit soluții. La restaurante, cuptoarele au mers la foc continuu ca să prepare bucate tradiționale, iar hotelurile au pregătit oferte care mai de care mai atractive.
Pentru ortodocșii de rit vechi, perioada sărbătorilor abia acum începe. La masa de Craciun, obiceiul este să pună sub faţa de masă bani şi fân, pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea sunt scoase de sub faţa de masă abia de Bobotează, pe 19 ianuarie.
Hotelurile care au rămas deschise au început să se umple, ușor-ușor. Oamenii nu vor mai petrece ca în alți ani, dar o plimbare pe plajă este mai mult decât binevenită, mai ales că vremea este foarte caldă
pentru această perioadă.
Și centrele spa au fost solicitate. Ca să îi atragă pe clienți și să îi facă să uite, măcar pentru câteva clipe de pandemie, personalul a pregătit pachete de relaxare.
În România trăiesc peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruși lipoveni și sârbi. În Dobrogea, doar în județul Tulcea trăiesc 16 000 de ruși lipoveni.