dobroge.tv

Live

Vedetele Crăciunului, aruncate la gunoi. ''Nu cred că murdăresc mașina să duc înapoi bradul''

04 ianuarie 2021
Publicitate

Bradul împodobit a fost vedeta casei până de curând, însă după ce și-a făcut datoria, a ajuns la gunoi. După terminarea sărbătorilor, oamenii fac din nou curat, iar primul care este aruncat este copacul despodobit de globurile și beteala care i-au dat strălucirea. Printre blocuri, în fața scărilor sau chiar aruncați direct de la etaj, pomii abandonați așteaptă să fie ridicați de cei de la salubrizare.

Deși tradiția spune că bradul de Crăciun se păstrează în casă până la Bobotează, mulți au renunțat deja la el. Aproape că nu există punct gospodăresc în oraş, unde nu se va găsi unul-doi brazi aruncaţi direct în tomberon sau pe lângă acesta, în perioada următoare. Unii cetăţeni consideră această practică ca fiind cea mai la îndemână metodă de a scăpa de ei, deși ar putea să-l returneze la firma de bricolaj de la care l-au cumpărat, acolo unde este cazul.

"Îl arunc, ce să fac cu el?! Da’ cine cară bradul uscat cu mașina? E destul de dificil. Am încă bonul, dar nu cred că murdăresc mașina să duc înapoi bradul", a a spus o constănţeancă.

Sunt și oameni care preferă să împodobească bradul artificial pe care îl au deja de ani buni. E mai practic spun ei, mai puțin costisitor și aduc un bine mediului înconjurător.

"După părerea mea, se distrug mulți puieți de brazi. Și degeaba, pentru o săptămână-două, deci ar fi indicat ca aceia să rămână unde au fost plantați, să crească pădurea", a spus un constănţean.

"Pentru a salva natura, din acest motiv, pentru a nu fi tăiați atât de mulți brazi pentru că sunt foarte importanți", este părerea unei constănţence.

Totuși, cine a avut anul acesta un brad natural trebuie să ştie că sunt şi modalităţi simple de a-l refolosi, la care pot apela dacă vor să facă un bine mediului înconjurător. În cazul în care locuiţi la curte, puteţi folosi bradul uscat în grădină. Acele de brad scuturate se descompun treptat şi cresc aciditatea solului, oferind în acelaşi timp nutrienţi pentru plantele pe care le veţi sădi apoi. De asemenea, bradul poate fi tocat integral, iar resturile împrăştiate în grădină, pe post de îngrăşământ natural.

Dacă vă numărați printre cei cu spirit verde și aveți un brad în ghiveci, puteți să îl plantați în grădina din fața blocului, în cazul în care solul nu este înghețat.

În Constanța nu există puncte speciale de colectare. Copacii care de sărbători ne-au înveselit casele, ajung la pubelele de gunoi. În alte orașe, precum Oradea sau Arad, s-au găsit soluții pentru brazii uscați. Sunt colectați și transformați în îngrășăminte naturale. În Bihor, de exemplu, în anii trecuți, coniferii de la Crăciun au fost montați într-un lac pentru ca peștii să-și depună icrele.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233